Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem (okładka  miękka)

Sprzedaje empik.com : 30,27 zł

30,27 zł
49,90 zł porównanie do ceny sugerowanej przez wydawcę
Odbiór w salonie 0 zł
Wysyłamy w 1 dzień rob.

Sprzedaje PROGMAR ksiazki-medyczne : 46,61 zł

Sprzedaje dvdmax : 43,69 zł

Sprzedaje Inbook : 50,70 zł

Wszyscy sprzedawcy

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Przewlekłe stany zapalne wiążą się z poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, nowotwory czy udary mózgu. Dotyczą także bardziej powszechnych problemów: zmęczenia, bólów głowy, egzemy czy przyrostu masy ciała. Możesz jednak chronić swoje zdrowie, wprowadzając zmiany w sposobie odżywiania, aktywności fizycznej oraz szeroko rozumianym stylu życia. Dzięki uważnej lekturze książki stworzysz indywidualny program walki ze stanami zapalnymi oraz wspierania układu odpornościowego.

NAUKA: Poznaj główne przyczyny, a także pięć najważniejszych oznak stanów zapalnych.

STYL ŻYCIA: Dowiedz się, w jaki sposób zła jakość snu, nadmierny stres i toksyny obniżają odporność organizmu, a także jak zmienić nawyki, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem.

ODŻYWIANIE: Zrezygnuj z produktów, które negatywnie wpływają na zdrowie. Wprowadź dietę bogatą w składniki zwalczające zapalenie.

PRZEPISY: Postaw na zdrowe jedzenie. Wypróbuj 30 przepisów na przeciwzapalne dania, które stanowią źródło białka, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów i błonnika.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1311725132
Tytuł: Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem
Autor: Davy Anoushka
Tłumaczenie: Żurawska Martyna
Wydawnictwo: Publicat
Język wydania: polski
Język oryginału: angielski
Liczba stron: 128
Numer wydania: I
Data premiery: 2022-08-24
Forma: książka
Okładka: miękka
Wymiary produktu [mm]: 226 x 10 x 170
Indeks: 42359692
średnia 4,6
5
33
4
12
3
1
2
1
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
29 recenzji
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
2/5
09-12-2022 o godz 16:12 przez: kiwi | Zweryfikowany zakup
Książka fajnie wydana, jednak treść jest mało odkrywcza, większość rzeczy które tam zostały opisany dowiemy się z tv albo gazet. Książkę przewertowałam bo taką wiedzę to chyba większość z nas posiada, chyba że nigdy nie interesował się tym co je. przykładowo że kurkuma jest przeciwzapalna, a stres nie wskazany.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 1
4/5
05-09-2023 o godz 08:48 przez: Halina | Zweryfikowany zakup
Książka jest fajna zawiera wiele cennych informacji. Ale przepisy są skomplikowane jak i dodatki do dan nierealne na Polske tzn. ciężko by było wogole znaleźć je w naszych sklepach, a zamawianie z zagranicy drogo cy wyniosło.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
13-03-2023 o godz 09:39 przez: anonymous | Zweryfikowany zakup
Kupiłam na prezent ale po przejrzeniu prezent zrobiłam sobie ;) bardzo fajna książka.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
4/5
01-09-2022 o godz 21:26 przez: Anonim
Ostatnio miałam przyjemność otrzymać książkę od wydawnictwa PubliCat, która miała swoją premierę w sierpniu – „Dieta przeciwzapalna” której autorem jest Anoushka Davy. Zacznę od pozytywnych wrażeń, których jest dość sporo. Książka jest napisana bardzo prostym językiem, dzięki czemu konsument, który nie zajmuje się żywieniem czy dietetyką, na pewno zrozumie jej treść i nie będzie miał problemu z interpretacją treści. Książka jest napisana bardzo czytelnie, są estetyczne grafiki, które obrazują m.in. jak wygląda układ GALT w jelitach, opisuje bardzo dokładnie, jak powstają stany zapalne, jakie badania mogą służyć nam do diagnostyki, a także jak możemy wpłynąć żywieniem i stylem życia na zmniejszenie stanów zapalnych i zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób metabolicznych i otyłości, która jest niestety coraz powszechniejsza w Polsce i na świecie. Autorka opisuje także produkty i substancje przeciwzapalne w diecie, a także w książce zawarte są ciekawe wskazówki, jak komponować posiłki i jak korzystać z takich produktów. Książka zawiera także przepisy na różne ciekawe potrawy z podziałek na śniadania, przekąski i zupy, obiady i desery. Przejdę teraz do minusów - niektóre informacje i tematy są niestety bardzo okrojone i opisane zbyt ogólnikowo – m.in. temat słodzików czy glutenu – w książce opisany jest negatywny wpływ słodzików na zdrowie i podane jest jedno źródło z 2008 roku (dość stare), a jak wiemy z obecnych badań nie wszystkie słodziki są szkodliwe i wszystko zależy od ich ilości – przykładowo kontrowersyjna jest sukraloza, nad którą nadal trwają badania naukowe, natomiast aspartam i acesulfam są bezpiecznymi słodzikami w stosowanej w przemyśle spożywczym ilości. Przy niektórych treściach brakuje źródła, przez co dla mnie jako dla dietetyka są mało wiarygodne, m.in. autorka opisuje, że mięso przemysłowe zawiera duże ilości antybiotyków i hormonów wzrostu, a jak wiemy istnieje ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006 roku, która jasno zakazuje używania antybiotyków jeśli zwierzęta hodowlane nie są chore – przez co w sklepowym mięsie nie możemy znaleźć mięsa z antybiotykami. Ogólnie rzecz biorąc z perspektywy pracy dietetyka i osoby, która zawodowo zajmuje się tematem żywienia, książkę oceniam na 4/5. Jest bardzo czytelna, dobrze są opisane podstawy diety przeciwzapalnej, przyjemnie się ją czyta, większość informacji oceniam jako dietetyk pozytywnie, duży plus za estetyczne grafiki i pyszne przepisy na końcu książki. Dużym minusem jest dla mnie mało źródeł naukowych, szczególnie aktualnych – jw. m.in. dot. negowania glutenu, słodzików czy przemysłowego mięsa. Niemniej jednak polecam książkę osobom, które są zainteresowane tematem żywienia i chcą zadbać o swoje zdrowie, bo na pewno wyciągną dla siebie dużo cennych informacji z tej książki :) dla dietetyków i żywieniowców bardziej jako uzupełnienie wiedzy i inspiracje kulinarne.
Czy ta recenzja była przydatna? 2 2
4/5
27-08-2022 o godz 23:15 przez: Anonim
Ta recenzja została usunięta, ponieważ jej treść była niezgodna z regulaminem
4/5
27-08-2022 o godz 21:42 przez: z ksiazka w plecaku
Dość często słyszymy dzisiaj o nieodpowiedniej diecie, zbyt szybkim tempie pracy, braku aktywności fizycznej i niedoborze snu. A wszystko to wpływa na nasze organizmy i na nasze samopoczucie. Dlatego bardzo ważna jest prawidłowe odżywianie się. Nie tylko by zapobiec różnych chorobą, staną zapalnym, ale również dla dobrego samopoczucia. Jak sobie radzić i wyeliminować niektóre szkodliwe składniki i czynniki podpowiada nam poradnik wydany przez Wydawnictwo Publicat „Dieta przeciwzapalna” Książka składa się z czterech rozdziałów, które dokładnie wyjaśniają nam role prawidłowego odżywania się. W pierwszym rozdziale poznajemy główne przyczyny i oznaki stanów zapalanych. Zakończony jest testem „Ile stanów zapalnych w sobie nosisz”. Czasami nawet nie jesteśmy świadomi, że balansujemy na granicy, któregoś stanu. Ja jeden konkretny znalazłam u siebie. Drugi rozdział to styl życia. Znajdziemy w nim odpowiedź na pytanie, dlaczego warto zadbać o naturalną aktywność fizyczną, o czas na odpoczynek a nawet na medytację. Autorka podpowiada nam jak radzić sobie ze stresem. Jednym ze sposobów, które u mnie zawsze działa to chodzenie „na randki” z naturą. A co z niedoborem snów? Na to tą dolegliwość również znajdziecie odpowiedź. Będziemy wiedzieć co jeść, ale też jak się wyciszyć wieczorem. Rozdział trzeci to wskazówki co należy jeść, aby być zdrowym oraz różne techniki gotowania pozwalające na zachowanie jak najwięcej składników odżywczych. Książka zwraca uwagę ważne znaczenie kurkumy, czosnku, ryb tłustych, imbiru jak również picie zielonej herbaty, stosowania oliwy czy orzechów włoskich. Poradnik nie jest tylko spisem składników, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie, ale również zawiera opis szkodliwego wpływu detergentów, pestycydów, metali ciężkich czy słodzików. Ostatni rozdział, to przepisy na zdrowe i smaczne śniadania, przekąski, obiady, surówki czy zupy. Łącznie książka zawiera 30 przepisów na zbilansowane dania diety przeciwzapalnej. Są to dania, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i dostarczają naszemu organizmowi kluczowych substancji odżywczych jak białka, węglowodanów , błonnika czy zdrowych tłuszczy. Poradnik polecam każdemu, kto szuka zdrowych przepisów. Ja parę dań już wypróbowałam i są na prawdę bardzo smaczne. Bo jeść zdrowo nie oznacza, że musi być to niesmaczne. Książka ta nie jest książką kucharską i to co bardzo mnie przekonało by w ogóle zadać sobie trud w kuchni to wyczerpujący opis przyczyn stanów zapalnych. Bardzo ciekawym rozdziałem jest rozdział o stylu życia, który dużo rzeczy uświadamia. Poradnik jest na pewno wartościową książką, która myślę, że każdy powinien mieć swojej bibliotece.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
4/5
07-09-2022 o godz 10:33 przez: Kinga
Pod koniec sierpnia premierę miała książka "Dieta Przeciwzapalna", której autorką jest terapeutka żywieniowa Anoushka Davy. Temat jest mi bardzo bliski, dlatego przyjemnością oddałam się lekturze, gdy tylko książka do mnie dotarła. Książka została podzielona na cztery rozdziały. Z pierwszego dowiadujemy się, czym jest stan zapalny, jakie są przyczyny i konsekwencje dla organizmu stanów zapalnych, a także jak diagnozować stany zapalne. Szczególnie podoba mi się tutaj prosta forma przekazu – autorka posługuje się prostym i zrozumiałym językiem, przedstawia treści w formie pięknych grafik, dzięki czemu nawet osoba nie mająca wiedzy na temat immunologii, bez problemu zrozumie przekazywane treści. W kolejnym rozdziale autorka omawia relację pomiędzy stanem zapalnym a stylem życia, dzieląc się także praktycznymi wskazówkami. W trzeciej części autorka bardzo szczegółowo omawia kwestie żywieniowe. Dowiadujemy się, jakie są zasady diety przeciwzapalnej, omawiane są także techniki gotowania oraz wybrane produkty o działaniu prozapalnym i przeciwzapalnym. Ostatnia już część do 30 przeciwzapalnych przepisów – przepisy są ciekawe, proste i bazujące na znanych nam składnikach, co uważam jest zdecydowanie zaletą. Natomiast są też elementy, które spodobały mi się mniej. Przy niektórych stwierdzeniach autorki brakuje odniesienia do badań naukowych, np. w kwestiach dotyczących glutenu czy nabiału - uważam, że te tematy powinny zostać omówione przez autorkę szerzej. Nie zgodziłabym się też z pewnymi wskazówkami, np. autorka zachęca do zamiany cukru i sztucznych słodzików na cukier kokosowy, a soli stołowej na sól kamienną i morską, co nie ma uzasadnienia – rekomendujemy ograniczenie soli i choć częściową zamianę jej na zioła i przyprawy. Podobnie niestety pojawiają się rekomendacje do stosowania oleju kokosowego czy sugerowanie smalcu jako przeciwzapalny zamiennik tłuszczów roślinnych. W skrócie, książkę czytało mi się bardzo przyjemnie. Polecam tę pozycję osobom zainteresowanym tematem diety przeciwzapalnej oraz chcącym zrozumieć sam problem stanu zapalnego i jego wpływ na nasze zdrowie. Plusy tej pozycji to na pewno: - prosty język przekazu, dużo grafik pomagających przyswoić wiedzę - estetyka – treści są bardzo dobrze uporządkowane - temat jest kompleksowo opisany: autorka skupia się nie tylko na diecie i stylu życia, ale też dość szczegółowo omawia temat samego stanu zapalnego i jego wpływu na organizm - proste, ciekawe przepisy.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
3/5
12-09-2022 o godz 08:55 przez: Anonim
Ta recenzja została usunięta, ponieważ jej treść była niezgodna z regulaminem
3/5
12-09-2022 o godz 08:54 przez: olik123a
Przychodzę dziś recenzją książki „DIeta przeciwzapalna”, którą jako dietetyk otrzymałam od wydawnictwa Publicat. Ogólnie mówiąc książka ma swoje plusy i minusy. Plusy Dieta przeciwzapalna to przystępny przewodnik dla wszystkich, którzy chcą zgłębić temat przewlekłego stanu zapalnego w organizmie i jego długofalowych skutków oraz zadbać o przeciwzapalny charakter swojej diety. Jest napisany ludzkim językiem, w nieskomplikowany sposób, pozwalający na zrozumienie złożonych pojęć związanych z tematyką stanu zapalnego. Autorka w bardzo prosty i obrazowy sposób - bo również za pomocą grafik wyjaśnia, omawia i różnicuje ostry (krótkotrwały) i przewlekły stan zapalny z zaznaczeniem (co bardzo istotne), że stan zapalny to naturalna odpowiedź obronna organizmu na czynniki, które uszkadzają jego tkanki i wręcz korzystny pod warunkiem, że jest to stan przejściowy, a nie przewlekły. Książka zawiera dużo praktycznych informacji i wskazówek, które umożliwią w łatwy sposób wdrożenie zasad diety przeciwzapalnej w życie. Poruszone zostały również nie mniej ważne od diety przeciwzapalnej dla zdrowia aspekty życia takie, jak - sen, aktywność fizyczna i redukcja stresu. Poza tym znajdziemy tu również część praktyczną w postaci odżywczych i dobrze zbilansowanych przepisów, które stanowią świetną inspirację i pokazują, jak przemycić produkty o potencjale przeciwzapalnym do swojej diety. Minusy Niestety w książce znajdziemy informacje, które na obecny stan wiedzy są nieprawdziwe - chociażby kwestia dotycząca szkodliwości słodzików, tutaj jus wiemy, że główną rolę odgrywa rodzaj słodzików i ich ilość. Poza tym w podziale na produkty „popularne” (swoją drogą nie wiem skąd taka nazwa) i „przeciwzapalne” jest sporo nieścisłości. Sól kamienna jako produkt przeciwzapalny, a negowanie soli zwykłej - gdzie niestety żadna z nich nie jest przeciwzapalna, a wręcz powinno zalecać się ograniczenie soli na rzecz świeżych lub suszonych ziół. Podobnie smalec i olej kokosowy - jako produkty przeciwzapalne zamiast oleju rzepakowego - tego już kompletnie nie rozumiem. Poza tym jest kilka przepisów, które wymagają modyfikacji pod produkty polskie (to książka zagraniczna). Dla mnie jako dietetyka zdecydowanie za mało wiedzy popartej aktualnymi badaniami naukowymi i za dużo nieścisłości. Natomiast dla osób, które chcą zgłębić po raz pierwszy temat diety przeciwzapalnej może posłużyć jako przewodnik, ale czytany z głową i weryfikacją zawartych tam informacji.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
4/5
07-09-2022 o godz 15:20 przez: Ola
Przychodzę dzisiaj z recenzją książki, którą otrzymałam od wydawnictwa Publicat. Zacznę od plusów. Przede wszystkim książka jest napisana bardzo prostym językiem, nawet osoby nie zajmujące się dietetyką z pewnością ja zrozumieją. Moją uwagę przykuły też ładne grafiki. Autorka świetnie opisuje jak powstają stany zapalne, na co wpływają i jak im zaradzić. Jakie znaczenie mają jelita i styl życia w powstawaniu i zmniejszaniu stanów zapalnych oraz chorób metabolicznych i otyłości. Można też się dowiedzieć z niej jakie badania zrobić. Książka zawiera też opis produktów przeciwzapalnych w diecie oraz wskazówki jak wkomponować je w codzienny jadłospis. Dodatkowo znajdują się w niej przepisy na przeciwzapalne śniadania, przekąski, zupy, obiady i desery. Z minusów, niektóre informacje nie wiążą się z obecnym stanem wiedzy lub nie wiadomo skąd są (brakuje źródeł naukowych). Badanie mówiące o szkodliwości słodzików jest stare (z 2008 roku), mamy w tym temacie więcej informacji i wiemy, że zależy wszystko od konkretnego słodzika i jego ilości. Kontrowersyjna jest np. sukraloza, ale nie aspartam. Podział na produkty "popularne i przeciwzapalne". Pomijając niefortunną nazwę, niektóre nie wiem skąd się wzięły w przeciwzapalnych. Nie jest określone jak stosowany był podział, ja bym zrobiła to po ilości związków pro- do przeciwzapalnych. Przykładowo sól kamienna (a jako zła sól zwykła), niestety żadna z nich nie jest przeciwzapalna, a powinno być zalecone ograniczenie soli na rzecz ziół. Podobnie smalec i olej kokosowy zamiast rzepakowego (to dla mnie szok). Albo mięso ekologiczne zamiast zwykłego - każde jest prozapalne. Warto stosować eko, ale niekoniecznie wprowadzać w błąd. Pojedyncze przepisy trzeba zmodyfikować pod polskie możliwości (to zagraniczna książka). Do niektórych potraw brakuje mi też zdjęć, pomagających wybrać na co mamy ochotę. Ostatecznie dla mnie jako dietetyka, jest zbyt mało źródeł naukowych (szczególnie aktualnych) potwierdzających informacje. Jednak przy czytaniu z głową większość jest w porządku i może posłużyć jako książka wprowadzająca do podstaw diety przeciwzapalnej.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
05-09-2022 o godz 07:46 przez: Paulina
W dzisiejszych czasach książki tego typu powinien mieć w domu każdy z nas. No chyba, że odżywiasz się nienagannie, żyjesz bezstresowo, często spacerujesz po lesie ... Ciężko wykonać? Niekoniecznie. Jeśli chcesz się orientacyjnie dowiedzieć czy w Twoim organizmie toczy się jakiś stan zapalny, to w książce mamy fajny quiz pomagający to rozpoznać. W publikacji tej autorka pokazuje jaki styl życia jest zalecany dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak walczyć ze stresem, jak zacząć się lepiej odżywiać, a nawet poprawnie oddychać (są pokazane ćwiczenia oddechowe). Uzmysławia nam jak ważny jest czas spędzony na łanie natury, jak ważne jest oderwanie się od negatywnych emocji, które przeżywamy przeglądając niektóre profile w Social mediach. A co należy zrobić? Ano przestać obserwować profile, przez które czujemy się zdołowani, zakompleksieni. W książce są również wyjaśniona takich znaczeń jak ekspozycja ma niebieskie światło, melatonina, jak poprawić jakościowo swój sen oraz jak wprowadzić wieczorne rytuały. W dalszej części oczywiście poznajemy zasady diety przeciwzapalnej, pokarmy sprzyjające stanom zapalnym czyli czego unikać oraz te zwalczające stany zapalne czyli co warto zawsze mieć w swojej kuchni. Trzeci rozdział to wreszcie zbiór 30 fajnych przepisów. Dowiemy się również wszystkiego co powinniśmy począwszy od wyjaśnienia czym jest stan zapalny, kiedy i dlaczego jest korzystny dla naszego organizmu, a kiedy już jest szkodliwy. Poznamy rozgraniczenie na dwa rodzaje stanów zapalnych. Dowiemy się dlaczego robią się te skany, ale tutaj chyba nie będzie żadnego zaskoczenia powody to między innymi nieprawidłowa dieta, stres, toksyny, geny. Dla mnie jako stuprocentowego wzrokowca minusem w tej książce jest brak ilustracji o wszystkich przepisów. Osobiście wybieram zawsze książki, gdzie każda potrawa jest pięknie sfotografowana, ale ta książka jest inna. To połączenie przepisów z ogromną dawką wiedzy, więc wybaczam.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
4/5
19-09-2022 o godz 13:41 przez: Anonim
„Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem”. Struktura poradnika składa się z czterech rozdziałów, w których tematycznie znajdują się najważniejsze informacje, porady i bezcenne wskazówki jak dbać, jak zapobiegać, jak leczyć, jak żyć, aby było żyło nam się ciut lepie, i zdecydowanej zdrowiej. Wiedza podana jest w bardzo przystępny i zrozumiały sposób. Zatem nie ma potrzeby studiowania medycznej encyklopedii, aby zrozumieć pierwszy rozdział ZDROWIE. Znajdziemy w nim główne objawy stanów zapalnych, które powinny być dla ans sygnałem, że coś złego się dzieje z naszym organizmem i należy skontrolować swój stan zdrowia. Następnie rozdział STYL ŻYCIA, jak dla mnie najważniejszy. Dwa czynniki stres i sen, jeśli są na deficycie to uwierzcie mi, potrafią wszystko zniszczyć i nawet najlepszy krem i najsmaczniejsza potrawa nam nie pomoże. Tego trzeba się nauczyć, wyrobić w sobie nawyk snu, takiego zdrowego, kiedy mózg odpoczywa a ciało nabiera życia. Mnie stres doprowadził do nadciśnienia i stałej kontroli lekarskiej, nie wspominając już o systematycznym zażywaniu leków. A przecież można tego uniknąć. To jest naprawdę możliwe. ODŻYWIANIE to rozdział dedykowany produktom, które pomagają nam w walce o zdrowie i dobre samopoczucie. Święta zasada lepiej zapobiegać niż leczyć, to w przypadku czosnku, kurkumy czy zwykłego lnu jest zdecydowanie na wagę złota. Obecnie mamy dostęp do tak wielu przepisów, w którym możemy „przemycić” te składniki, ze nie ma obawy, że komuś coś nie smakuje. W ostatnim rozdziale znajdziecie trzydzieści PRZEPISÓW, które można szybko i łatwo przygotować. . Poradnik jest bardzo pomocny, zwłaszcza w początkowej fazie zgłębiania wiedzy. A już zdecydowanie powinien nas zmobilizować, do walki o swoje zdrowie, kontrolnych badań, i własnej świadomości tego co jemy, co dzieje się z naszym organizmem. Polecam! Bo zdrowia nikt nam nie odda.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
23-09-2022 o godz 19:41 przez: Ewelina
Jak niewielu wie, ja z zapaleniem w organizmie walczę już od kilku lat. Przyjmuję sterty antybiotyków i nic to nie daje, bo tydzień po kuracji wszystko powraca. Właśnie to było powodem sięgnięcia po tą książkę. I tak na samym początku przeczytamy tu co to w ogóle jest stan zapalny. Jest pięć objawów ostrego stanu zapalnego: zaczerwienienie, opuchlizna, podwyższona temperatura ciała, ból i utrata funkcji tkanki czy narządu. Wystarczy, że macie choć jeden z objawów, to już świadczy o ostrym stanie zapalnym. Zostanie opisana reakcja zapalna, która może zagrażać zdrowiu, a także jak to wpływa na nasze ciało. Jeśli nie wiecie skąd się bierze u was stan zapalny, to poznacie tutaj główne jego przyczyny. Wszystko jest bardzo prosto opisane, więc spokojnie można to zrozumieć i przyswoić. Bardzo pomocny był tutaj kwiz, dzięki któremu samemu można określić, czy mamy w sobie stan zapalny i gdzie może być umiejscowiony. Aby się go pozbyć trzeba wpierw wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i życiowe. Dowiecie się co można wpierw zrobić, by zacząć eliminować to, co nas wykańcza. Stres, niepełny sen i spożywanie dużych ilości cukrów bardzo sprzyja infekcjom. Poradnik ułożył dla nas dietę przeciwzapalną, by to, co nas niszczy, zaczęło się cofać. Pamiętajcie, że każda niezdrowa rzecz ma tutaj swój zamiennik:-) Jakich produktów unikać? Znajdziecie tutaj cały ich wykaz. Na koniec będzie cała masa dań, które możemy spożywać, by syto się najeść, smacznie i do tego bardzo zdrowo. Niekiedy same leki nie wystarczą, jak w moim przypadku. Sama zadecydowałam, że skorzystam z przepisów z książki, gdyż bardzo chcę wyzdrowieć. Książkę polecam nie tylko osobom zmagającym się z przewlekłym stanem zapalnym, ale i tym, którzy mają nadwagę, czy też cukrzycę, bądź zwyczajnie są zdrowi, lecz chcą wspomóc układ odpornościowy:-)
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
4/5
05-09-2022 o godz 10:39 przez: Anonim
Bardzo się ucieszyłam, że wydawnictwo Publicat umożliwiło mi przeczytanie i zrecenzowanie tej książki! Jest to naprawdę ciekawa pozycja na rynku dla wszystkich osób żyjących w XXI-wiecznym świecie, stylu życia, który mocno odbiega od prawidłowego, dzięki któremu utrzymujemy zdrowie. Książka tak naprawdę dla każdego, jako dietetyk uważam, że każdy powinien przeczytać i zaznajomić się z pojęciami stanu zapalnego i prawidłowego odżywiania a także stylu życia. Na początku autorka Anoushka Davy objaśnia pojęcie stanu zapalnego i robi to bardzo umiejętnie, ponieważ nawet ktoś kto nie zna słownictwa medycznego jest wstanie to zrozumieć. Omawia też wpływ stanu zapalnego na ciało, ale i jego przyczyny wszystko w jak najlepszym porządku i zgodnie z badaniami naukowymi. W rozdziale o odżywianiu jako, że jestem dietetykiem raczej sceptycznie nastawionym do diet eliminacyjnych zauważyłam kilka niuansów np. to jak łatwo autorka posługuje się zaleceniem diety eliminującej nabiał i gluten oraz faktem zespołu nieszczelnego jelita. Owszem istnieje pojęcie zaburzonej bariery jelitowej, jednak zabrakło mi tutaj, aby autorka zaznaczyła, że nadal trwają badania nad tym zagadnieniem i temat nie jest do końca jasny. Niewątpliwie jednak autorka obroniła się w kwestii ograniczeń i eliminacji, ponieważ pomimo zaleceń diet eliminacyjnych zaznaczyła, że nie trzeba na zawsze eliminować danych produktów, a właśnie po ogarnięciu problemów jelitowych i zdrowotnych ta tolerancja może zostać odbudowana. Na samym końcu można znaleźć naprawdę świetne i zdrowe przepisy, które planuje sama przetestować! Podsumowując oprócz opisanych niuansów, książka jest naprawdę świetnie napisana, powinien przeczytać ją każdy kto chce poczuć się lepiej i poznać podstawowe elementy prawidłowego stylu życia!
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
15-11-2022 o godz 17:08 przez: Judyta_czyta
Zainteresowałam się tą książką gdyż sama mam problemy zdrowotne, właśnie związane ze stanami zapalnymi w organizmie. Ale większość z nas zapewne doświadczyła - chociażby przy skaleczeniach czy infekcji zęba. Więc jest to poradnik dla każdego. Książka podzielona jest na rozdziały: I. Nauka Dowiemy się ty czym jest stan zapalny, jakie są jego przyczyny, jaki ma wpływ na organizm, oraz jak zdiagnozować. Okazuje się, że groźnie brzmiący -ostry stan zapalny nie jest taki straszny. W ten sposób organizm reaguje na zagrożenie, ostrzega też że dzieje się coś niedobrego. Lecz czasem sprawa wymyka się spod kontroli, a wtedy mamy już do czynienia z chronicznym stanem zapalnym. II. Styl życia. Dowiemy się jak wypracować zdrowe nawyki żywieniowe na co dzień. Oraz jak ważny jest wysiłek fizyczny i utrzymanie prawidłowej masy ciała. III. Odżywianie. Co jeść by zapewnić sobie zdrowie? Metody gotowania, szkodliwe składniki w diecie oraz te o działaniu przeciwzapalnym. Z tego działu dowiedziałam się więcej o insulinooporności, a jest problem który podejrzewam o siebie. IV. Przepisy. Tu znajdziecie 30 przepisów na smaczne i zdrowe śniadania, obiady, przekąski oraz słodkości. Tak skomponowane by dostarczały kluczowych substancji odżywczych które zapobiegają stanom zapalnym oraz wspierają zdrowie i witalność. Ta książka to prawdziwa skarbnica wiedzy, przekazana w bardzo przystępny sposób, wyjaśniająca dokładnie temat, tak by każdy czytelnik zrozumiał. Leki jedynie łagodzą symptomy, nie likwidują źródła zapalenia. Warto więc wsłuchać się w swój organizm, starać się dopasować styl życia, zmienić nawyki by cieszyć się zdrowiem. Pamiętajcie, że by zachować pełnię zdrowia trzeba zadbać też o zdrowie psychiczne.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
29-08-2022 o godz 16:27 przez: Beti27
Dzisiaj przychodzę do Was z recenzją bardzo ciekawej książki, która pomoże podreperować nasze zdrowie. Poradnik ten jest jasno i czytelnie napisany, zawiera wiele konkretów i porad, które pozwolą nam zmienić nasze myślenie o naszym zdrowiu. Z lektury dowiemy się przede wszystkim czym jest stan zapalny i jak on wpływa na nasz organizm. Autorka podpowiada nam jak go zdiagnozować i pokazuje co sprzyja spadkom naszej odporności. Aby ten stan poprawić musimy zmienić nasz styl życia, oraz sposób odżywiania. W książce znajdziemy listę produktów, które zwalczają stany zapalne. Dowiemy się też je właściwie stosować i spożywać, żeby działały we właściwy sposób. Książka podzielona jest na 4 części: nauka, styl życia, odżywianie i przepisy. Pierwszy część poświęcona jest informacjom na temat stanów zapalnych, ich głównym przyczynom i ich diagnozowaniu. Druga to zdrowe nawyki, oraz informacje jak wpływa na nasz organizm stres, sen, wysiłek fizyczny i jaką rolę odgrywa prawidłowa masa ciała. W rozdziale trzecim poczytamy o diecie przeciwzapalnej i dowiemy się jakie produkty sprzyjają stanom zapalnym, a które je zwalczają. Rozdział czwarty to pyszne przepisy na śniadania, przekąski i zupy, obiady i desery. Mamy tutaj porządną dawkę wiedzy jeśli chodzi o stany zapalne w naszym organizmie. Wszystko opisane jest prosto i przystępnie. Jest tu wiele wskazówek, przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim różnorodne. Wskazówki, którymi dzieli się z nami autorka przydadzą się każdemu. Zachęcam do sięgnięcia po tą książkę, naprawdę warto :-)
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
07-09-2022 o godz 21:30 przez: Iwona
„Jesteś tym co jesz” to wcale nie pusty frazes a szczera prawda Ba!! To co i w jako sposób jemy może przyczynić się zarówno do utraty jak i poprawy naszego zdrowia Dokładnie o tym można poczytać w książce „Dieta przeciwzapalna” od @wydawnictwo_publicat Znajdziemy w niej 4 rozdziały: 1️⃣ nauka A w nim m.in. o tym czym jest stan zapalny, jął go rozpoznać, który to ten „dobry” a który sieje spustoszenie w organizmie jak również test, dzięki któremu możemy dokonać wstępnej diagnozy czy mamy z nim do czynienia i siebie 2️⃣styl życia Gdzie pojawiają się informacje na temat tego w jako sposób zła jakość snu, nadmierny stres o toksyny obniżają odporność jął również jak zmienić codzienne nawyki by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem 3️⃣odżywianie W nim wykaz produktów które mogą wpłynąć negatywnie na jakość naszego życia oraz te, które wspomagają prace jelit i wszystkich kluczowym organów 4️⃣przepisy 30gotowych przepisów na śniadanie, obiad, przekąskę i deser, które maja działanie przeciwzapalne Książka podejmuje tematykę zdrowa w sposób holistyczny, całościowy. Nie jest reklama leków czy suplementów a drogowskazem dla kluczowych elementów życia codziennego oraz funkcjonowania organizmu dla prawidłowego funkcjonowania psychosomatycznego Dowiemy się z niej mnóstwo ciekawych rzeczy, m.in. Dlaczego warto moczyć orzechy, jął prawidłowo pic wodę by nie rozcieńczyć soków trawiennych czy dlaczego dla zdrowia tak ważne są jelita czy ruch Polecam każdemu a szczególnie osobom zmagającym się na codzień z problemami zdrowotnymi
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
31-08-2022 o godz 09:32 przez: Bez książki w tytule
Od dawna nie jest tajemnicą, jaki czynnik odpowiada za większość przewlekłych chorób. Atak serca, udary, nowotwory – większości można by uniknąć, gdyby w naszym organizmie nie rozwinęły się stany zapalne. Ich źródłem jest niewłaściwa dieta. Tylko co zrobić, by wyeliminować te nieprawidłowości i cieszyć się zdrowiem? Na te pytania odpowiada opisywany poradnik. Książka podzielona jest na cztery części. „Nauka” opisuje w przystępny sposób, czym są stany zapalne i jak wpływają na nasz organizm. Poznajemy ich przyczyny i dowiadujemy się jak je zdiagnozować. „W części „Styl życia” autorka przybliża zdrowe nawyki ważne dla zdrowia i opisuje jakie oddziaływanie na nasze samopoczucie i kondycję mają wysiłek fizyczny i stres. I wreszcie mamy „Odżywianie”. To już są konkrety na temat diety przeciwzapalnej. Autorka radzi jakie jedzenie wybierać, by przygotować zdrowe posiłki i czuć się lepiej we własnej skórze. Ukoronowaniem publikacji są przepisy na zdrowe śniadania, obiady, przekąski i desery. Wybrane danie pokazują dobitnie, że może być zdrowo i jednocześnie smacznie. Mus czekoladowy, pizza, spaghetti? Jak najbardziej! Wystarczy tylko przygotować potrawy według rad autorki (oczywiście warto eksperymentować i stosować np. zamienniki do produktów trudnodostępnych, lub takich na które nas nie stać). „Dieta przeciwzapalna” to ciekawa i przydatna publikacja. Napisana prosto, zrozumiale i bogato ilustrowana. Jeśli chcecie zmienić nawyki żywieniowe, cieszyć się dobrym zdrowiem, książka podpowie Wam jak to zrobić. Polecam.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
24-08-2022 o godz 22:37 przez: KatarzynaBM
Dziś zjawiam się z recenzją książki, która ma dziś swoją premierę. Tytuł ten bardzo mnie zaciekawił i okazał się być dla mnie bardzo pomocny. Książka dostarczyła mi wielu wskazówek i 30 łatwych oraz zdrowych przepisów. Ja jestem bardzo z niej zadowolona! Polecam każdemu. Świadomość naszego społeczeństwa kuleje, jeżeli chodzi o łączenie faktów, że często objawy chorób nasilają się przez złą dietę i swoje złe praktyki żywieniowe i życiowe. Blisko od 4 lat szukam dla siebie najlepszej diety, która by mi pomogła walczyć ze stanami zapalnymi, mogę je tylko łagodzić, sama choroba nie zniknie. Dlatego chętnie czytam takie książki, by dowiedzieć się czegoś więcej, a praktykę wcielać w życie. Wiadomo stany zapalne, doprowadzają do pogłębiania się innych chorób. Czasami wystarczą pewne produkty całkowicie wyeliminować i wprowadzić aktywność fizyczną oraz stosować odpowiednia dietę, by załagodzić objawy. Książka podzielona jest na takie rozdziały jak: - [ ] Nauka - [ ] Styl życia - [ ] Odżywianie - [ ] Przepisy Każdy rozdział okazał się być dla mnie bardzo pomocny. Jest to skarbnica wiedzy, zachęcam by po nią sięgnąć. Książka jest napisana bardzo jasno i konkretnie. Wszystko jest przedstawione bardzo zrozumiałe. A przepisy na pewno się przydadzą. Autorka Anoushka Davy, która jest terapeutką żywienia i trenerką zdrowia jasno omawia, które składniki są wartościowe, a które kategorycznie nie. Wskazówki autorki są naprawdę wartościowe i mi ogromnie przypadły do gustu. Polecam!
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
24-10-2022 o godz 15:15 przez: Natalia Ormińska
Książkę dostałam od @wydawnictwo_publicat. Bardzo się cieszę, bo temat diety przeciwzapalnej dotyczy mnie nie tylko zawodowo, ale również osobiście, ze względu na moje schorzenia. Możemy się z niej dowiedzieć, co to jest stan zapalny, kiedy staje się szkodliwy, skąd się wziął, jak z nim walczyć i co jeść, by go zmniejszyć, a tym samym przywrócić zdrowie. Wszystko jest napisane prostym językiem, dzięki czemu zrozumienie treści nikomu nie powinno sprawić problemu, nawet jeśli wcześniej nie miał do czynienia z dietetyką. Autorka przeprowadza nas przez całą ścieżkę zrozumienie swojego ciała, a następnie zdrowienia. Tłumaczy np. jaki związek ma zdrowie zębów z cukrzycą, kto jest najbardziej narażony na choroby zapalne, dokładnie omawia pozytywne i negatywne na zdrowie produkty, a także zahacza o temat diety eliminacyjnej. Zostawia nas z konkretną dawką wiedzy. Druga część książki, to pyszne przepisy. Nie jadłospis, ale mała książka kucharska z daniami odpowiednimi na śniadania, obiady i desery. Dla osób, które nie lubią jeść wg rozpiski, taka forma zaprezentowania zdrowych przepisów może być atutem, bo nie ma z góry narzuconej kaloryczności czy liczby posiłków, a dania można wybierać wg własnego smaku i ochoty. Książka jest warta polecenia osobom z chorobami tarczycy, cukrzycą, problemami hormonalnymi czy planującym ciążę. Jest to pozycja, która długo nie straci na aktualności.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
Więcej recenzji Więcej recenzji
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez empik.

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Zielarnia. Jak czerpać ze skarbów natury Opracowanie zbiorowe
4.7/5
37,42 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa 12 ważnych opowieści. Polscy autorzy o wartościach, dla dzieci Opracowanie zbiorowe
4.8/5
33,68 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Bransoletki DIY
4.8/5
26,79 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Sztuka rysowania. Architektura. 15-minutowe ćwiczenia Opracowanie zbiorowe
4.7/5
30,11 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Sztuka rysowania. Twarze. 15-minutowe ćwiczenia Opracowanie zbiorowe
4.8/5
27,30 zł
Megacena

Klienci, których interesował ten produkt, oglądali też

Podobne do ostatnio oglądanego