Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy (okładka  twarda, wyd. 08.2020)

Wszystkie formaty i wydania (3): Cena:

Sprzedaje empik.com : 24,94 zł

24,94 zł
39,90 zł porównanie do ceny sugerowanej przez wydawcę
Odbiór w salonie 0 zł
Wysyłamy w 1 dzień rob.

Sprzedaje Matfel : 19,28 zł

Sprzedaje Inbook : 22,04 zł

Sprzedaje PROGMAR ksiazki-medyczne : 34,04 zł

Wszyscy sprzedawcy

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

George Zaidan, absolwent chemii na prestiżowej uczelni, błyskotliwy i piekielnie zabawny naukowiec wyjaśnia, co nauka może (a czego nie potrafi) powiedzieć o składnikach produktów, którymi każdego dnia faszerujemy swoje ciała.

Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga?

Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest?)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy?

Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo trudnych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko użyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, ale też wspaniała zabawa.

"Jeśli sądziliście, że chemia może być naprawdę interesująca (jest), ale nie mogliście się skupić na lekcjach w szkole, to jest książka dla was. George Zaidan sprawi, że będziecie głośno się śmiać, gdy opowie wam o cudach praktycznej, użytecznej nauki i użyje genialnych porównań, które zrozumie nawet jedenastolatek."

Daniel J. Levitin, autor "Zasłuchanego mózgu. Co się dzieje w głowie, gdy słuchasz muzyki"

"Ta książka jest GENIALNA! Zabawna, wnikliwa, napisana ciętym językiem i dodająca otuchy."

Kallie Moore, prowadząca PBS Eons

"Jak najbardziej zachęcam do sięgnięcia po pełne werwy Składniki, jeśli chcecie dowiedzieć się o Cheetos, kremach z filtrem, zamiennikach masłach i innych codziennych sprawach związanych z chemią. Ale przede wszystkim kupcie tę książkę, bo uczy was lepiej myśleć - jak błyskotliwy, oczytany i diabelnie zabawny naukowiec."

Sam Kean, autor "Dziwnych przypadków ludzkiego mózgu" i "Znikającej łyżeczki. Dziwnych opowieści chemicznej treści"

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1240044429
Tytuł: Składniki. Osobliwa chemia tego, co jemy i czym się smarujemy
Tytuł oryginalny: Ingredients: The Strange Chemistry of What We Put in Us and on Us
Autor: Zaidan George
Tłumaczenie: Waliś Robert
Wydawnictwo: Wydawnictwo Marginesy
Redakcja: Gaik Krystian
Język wydania: polski
Język oryginału: angielski
Liczba stron: 328
Numer wydania: I
Data premiery: 2020-08-12
Rok wydania: 2020
Data wydania: 2020-08-12
Forma: książka
Okładka: twarda
Wymiary produktu [mm]: 208 x 32 x 141
Indeks: 34772966
średnia 4,3
5
16
4
10
3
2
2
2
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
6 recenzji
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
3/5
28-03-2022 o godz 10:52 przez: Iza Bajorek | Zweryfikowany zakup
Mimo, iż książka jest bardzo dowcipnie i lekko napisana, to ogólnie rozczarowuje. Blisko połowa to wywody, jak nie dać się zwieść statystyce. Gdyby druga połowa książki była taka jak pierwsza, to byłoby super. Na początku bowiem autor faktycznie w bardzo przystępny sposób przybliża trudne, skądinąd kwestie biochemiczne. Niestety, dalej są już tylko dywagacje co do sposobu prowadzenia badań, robienia założeń i sposobu wybierania grup poddawanych obserwacji. Konkluzja jest taka, jak w psychologii i sondażach: powiedz mi to , co chcesz udowodnić, a ja Ci tak przeprowadzę badania, żeby wyszło jak należy.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
4/5
03-05-2022 o godz 22:36 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Ciekawa książka, opisuje jednak bardzo podstawowe rzeczy a sama również za bardzo nie wciąga tak ja na początku
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
22-01-2022 o godz 17:03 przez: Helena | Zweryfikowany zakup
Super👍
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
28-08-2020 o godz 10:13 przez: booksoverhoes
Czy patrząc na tytuł tej książki, też macie wrażenie, że powinna opisywać niebezpieczne i szkodliwe składniki w tysiącu przeróżnych rzeczy, których codziennie używamy lub które jemy? Bo ja właśnie takie wyobrażenia miałam o tej pozycji. Okazało się jednak, że jest... trochę o czymś innym, niż się spodziewałam. Większa część "Składników" nie skupia się stricte na chemicznym składzie otaczającego nas świata, a na przeglądzie danych z przeróżnych badań na temat kilku wybranych substancji. Przy okazji opisuje też sposób przeprowadzania tychże badań (na przykład ich różne rodzaje), opracowywania wyników (i jak można w nich pokłamać, żeby otrzymać coś, co chcemy otrzymać) oraz tego, jak trudno jest uzyskać wystarczająco wiarygodne dane, żeby na ich podstawie móc stwierdzić z jakim prawdopodobieństwem coś może nas zabić i o ile skróci nasze życie. To bardziej opracowanie wyników i wniosków płynących z dotychczasowych badań, a następnie przeniesienie ich na przystępną, popularnonaukową mowę. Sam autor zaznacza, że zajmuje się tłumaczeniem języka nauki na taki nasz, codzienny. Nie zrozumcie mnie źle, wcale nie żałuję, że książka ostatecznie przybrała taką, a nie inną formę. Styl Zaidana jest zabawny i błyskotliwy, a sama pozycja zawiera niesamowicie dużo ciekawych informacji. To bardzo przyjemna lektura, która dostarcza nie tylko rozrywki, ale też naprawdę sporo przydatnej wiedzy i świetnych anegdotek, które można potem opowiadać znajomym na imprezach - "Wiecie, co sprawia, że na basenie pachnie, jak pachnie? Myślicie, że to chlor? Otóż, muszę Was zmartwić...". I to też nie do końca tak, że wcale nie ma tutaj tych tytułowych składników - autor skupia się po prostu na kilku wybranych produktach. Porusza na przykład kwestię kremu do opalania i tego, w jaki sposób chroni nas (lub nie chroni) przed poparzeniem i rakiem skóry. Wspomina też o tych 70 rakotwórczych substancjach, które znajdziemy w papierosach. Tutaj chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, że są one raczej szkodliwe, a jednak! Zaidan zabiera nas w naukową podróż, przedstawiając długotrwały proces zbierania dowodów, które ostatecznie udowodniły negatywny wpływ porannego papieroska na zdrowie (popołudniowego zresztą też). Jeśli jesteście już zainteresowani tematem, ale chemia nigdy nie była Waszą najmocniejszą stroną i obawiacie się trochę tego aspektu, to śpieszę zapewnić Was, że zupełnie nie powinniście się nim przejmować. Zaidan posługuje się prostym językiem - zupełnie nienaukowym, wręcz potocznym. W dodatku używa dowcipnych, uroczych rysunków i mnóstwa abstrakcyjnych porównań, dzięki którym w przystępny (i przezabawny) sposób tłumaczy nawet najbardziej zawiłe naukowe procedury i chemiczne procesy. Wiele skomplikowanych aspektów zwyczajnie upraszcza, żeby dało się je łatwiej przyswoić. A jego nerdowski humor jest po prostu cudowny! Do tej pozycji trzeba po prostu odpowiednio podejść. Jeśli sięgniecie po nią z myślą, że dostaniecie zero-jedynkową odpowiedź na pytanie, czy przetworzone jedzenie albo krem do opalania mogą nas zabić i w którym roku naszego życia ta śmierć nadejdzie, to możecie czuć się zawiedzeni. Zaidan postanowił zamiast tego pokazać nam szerszą perspektywę. Próbuje zachęcić nas do własnych rozważań i uświadomić, dlaczego nie powinniśmy ślepo wierzyć w każdy clickbaitowy nagłówek, który wyskoczy nam w internecie. Nie odnalazłam w tej książce odpowiedzi na wszystkie pytania, które miałam, gdy do niej siadałam, ale zamiast tego dowiedziałam się wielu innych interesujących rzeczy (a skończyłam studia chemiczne, więc w sumie troszkę wiem zarówno o chemii, jak i o procesie badawczym, pisaniu artykułów naukowych i ich recenzowaniu). "Składniki" czyta się naprawdę świetnie, a nie dość, że poszerzają nasze horyzonty, to jeszcze możemy się przy nich cudownie bawić!
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
4/5
25-04-2024 o godz 22:59 przez: Małgo
Czytana "na raty" do poduszki. Usypiała dobrze. A poważnie: temat tego co do organizmu nam trafia (przypadkiem lub celowo) jest poważny. Trochę chemii, trochę biologii, okraszonej rysunkami i obrazowymi opisami dla laików. Co zaskoczyło to faktycznie to w jakis sposób naukowcy, statystycznie patrząc, mogą wprowadzać w błąd. Czy przeczytałam jeszcze raz? Chyba nie, bo to mimo lekkiego tonu dość poważna pozycja. Ale ze względu na tematykę polecam. Warto wiedzieć co nam szkodzi i czy na pewno.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
2/5
17-12-2020 o godz 10:05 przez: Anonim
Bardzo znużyła mnie ta książka po piwrwszych 100 stronach. Nic nowego, nic ciekawego.. a auto r na siłę stara się być zabawny - co jest wręcz irytujące. Momentami miałam wrażenie, że czytam podręcznik do chemii lub biologii.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez empik.

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Szklany klosz
4.6/5
27,47 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Rozbite lustro
4.7/5
37,15 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Sklepy cynamonowe
4.7/5
28,06 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Podróż Cilki
4.6/5
23,51 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Zwycięzcy
4.8/5
37,15 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Diamentowy plac
4.5/5
31,18 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Cudzoziemka
4.5/5
31,18 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Frida
4.5/5
27,92 zł
Megacena

Klienci, których interesował ten produkt, oglądali też

Podobne do ostatnio oglądanego