Najlepiej spożyć przed… (okładka  miękka, wyd. 11.2021)

Sprzedaje empik.com : 32,89 zł

32,89 zł
45,00 zł porównanie do ceny sugerowanej przez wydawcę
Odbiór w salonie 0 zł
Wysyłamy w 1 dzień rob.

Sprzedaje PROGMAR ksiazki-medyczne : 45,70 zł

Sprzedaje dvdmax : 45,99 zł

Sprzedaje Inbook : 53,14 zł

Wszyscy sprzedawcy

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko.

Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D.

Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Czy wiesz, że:

  • klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty?
  • delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność?
  • konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane również ze względów estetycznych?

Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po "Najlepiej spożyć przed..."

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1288734995
Tytuł: Najlepiej spożyć przed…
Tytuł oryginalny: Best Before. The Evolution and Future of Processed Food
Podtytuł: Czyli o tym co masz na talerzu
Autor: Temple Nicola
Tłumaczenie: Moskal Maria
Wydawnictwo: Bo.wiem
Język wydania: polski
Język oryginału: angielski
Liczba stron: 304
Numer wydania: I
Data premiery: 2021-11-25
Rok wydania: 2021
Data wydania: 2021-11-25
Forma: książka
Okładka: miękka
Wymiary produktu [mm]: 230 x 20 x 140
Indeks: 40893181
średnia 4,4
5
5
4
1
3
2
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
2 recenzje
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
5/5
06-12-2021 o godz 14:33 przez: Pi
Bez jedzenia ANI RUSZ. Musimy jeść, by żyć - to oczywiste, każdy z nas je codziennie, zwyczajowo trzy posiłki. W dobie mód na żarcie, wymyślnych super diet... cóż, można się pogubić. Żywność jest przetwarzana na coraz to nowe sposoby, bardziej nowoczesne, efektowne, atrakcyjne - lecz czy my wiemy, co jemy? Nicola Temple w swojej książce skupia się na przemyśle "jedzeniowym", zwłaszcza na technikach przetwarzania żywności. We wstępie wspomina swoje dzieciństwo, które zawsze było pełne dobrego, świeżego jedzenia, ponieważ mieszkała na farmie i warzywa, mięso, pieczywo zawsze było najlepszej jakości, ze znanego źródła, bez konserwantów. Bardzo podoba mi się to osobiste doświadczenie autorki i jej zdrowy rozsądek, bo ona naprawdę obala w tej publikacji wiele mitów. Ludzie są skłonni uwierzyć w każdą głupotę, przykładów nie trzeba szukać daleko, bo chociażby dezorientacja w sprawie takiej jak nasza aktualna pandemia - jest ogromna. W internecie często powielane są niesprawdzone informacje i brane są za pewnik (z jakiego powodu? kto to wie...). Jeśli chodzi o jedzenie okazuje się, że sprawa ma się podobnie. Nośne hasła łatwo wpadają w nasz obszar "wiary w duchy". I mnie ta racjonalność w NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED... uderzyła przyjemnym, świeżym powiewem mądrości życiowej. Autorka podaje garść naukowych, fachowych informacji, ale robi to bardzo inteligentnie i wplata w tekst mnóstwo przydatnych anegdot. Nigdy już nie zapomnę jednej z wersji "odkrycia" sera - fujjjjj, ale w sumie... życie. Wrażenie robi też ewolucja naszej żuchwy - a to wszystko przez dążenie do mniejszego wysiłku. Bardzo ciekawy jest rozdział o pieczywie, które uwielbiam i to uwielbienie dzielę z Nicolą Temple. Biolożka jest wszystkożerna (podobnie jak ja) i zachowała w swej pracy ZDROWY ROZSĄDEK, a to, mogę spokojnie napisać, że jest w książkach o jedzeniu rzadkością. Zazwyczaj takie publikacje pełne są jakichś ideologii, które daleko odchodzą od sedna problemu. Uważam, że warto sięgnąć po tę książkę, ponieważ o jedzeniu warto wiedzieć więcej. Np., że krojąc pewne warzywa wytrąca się z nich sporą dawkę witaminy C. Takie i inne niezwykle ciekawe i pomocne informacje znajdziecie w NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED... Ja jestem bardzo zadowolona. Zapamiętajmy także, że w dzisiejszych czasach ludzie są tacy INSTA, że na przygotowanie jedzenia poświęcają z biedą 20 min, a na telewizję i 5 godzin, to za mało. Myślę, że takim stylem daleko nie zajdziemy. Ograniczmy także cukier! Naprawdę nie mogę patrzeć na rodziców, którzy przekupują dzieci słodyczami i kupują i napoje słodzone w ilościach, od których mi robi się niedobrze. Cukrzyca to nie przelewki i jest to już choroba cywilizacyjna. Autorka poświęca cały rozdział białej słodyczy - cukier... ach ten cukier. Na koniec wspomnę o świetnej okładce projektu Marty Jaszczuk, która wykorzystała reklamę Northwestern Yeast "Ladies' Home Jurnal" z 1923 roku. Wyszukałam oryginalną okładkę i w porównaniu z polski wydaniem, jest delikatnie mówiąc mało atrakcyjna. Brawo UJ! jedzmy z głową 7/10 seria #nauka Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego bo.wiem
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
05-01-2022 o godz 09:20 przez: SzkolnyKlubRecenzent
Nicola Temple to biolożka, działająca na rzecz ochrony natury oraz autorka książek popularnonaukowych. Po przepracowaniu dziesięciu lat w zawodzie biologa konserwatorskiego zajęła się wyłącznie pisarstwem. Jak na razie jest autorką trzech książek, w tym pozycji pt.: „Najlepiej spożyć przed…”. „Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu” to książka popularnonaukowa, która ma sprawić, że będziemy racjonalnymi konsumentami, a ocena żywności przetworzonej nie będzie stanowiła dla nas problemu. Nicola podchodzi w racjonalny sposób do opisania nam, co zawierają gotowe posiłki, jak można opóźnić psucie się warzyw i owoców, a także jakie zastosowanie w przetwórstwie jedzenia ma nanotechnologia. Możemy również dowiedzieć się, jak na ewolucję pokarmów wpłynęły interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo czy wojna. Styl pisania autorki jest sam w sobie lekki i przyjemny do czytania, a język i niektóre słowa użyte w tekście, pomimo tego, że nie używamy ich w codziennym życiu, są w większości zrozumiałe. Uważam, że tematy poruszone w tej książce są ciekawe oraz dobrze opisane, a czytanie nie wymagało skupienia i działało bardzo odprężająco. Polecam „Najlepiej spożyć przed…” tym którzy nie są nadmiernymi fanami powieści z fabułą, a lubią czerpać wiedzę z książek. E.H. źródło: www.szkolnyklubrecenzenta.pl
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez empik.

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Dziennik pustki
4.4/5
30,58 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Kornik
4.1/5
25,91 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa To nie ja
4.2/5
25,99 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Szlak szczurów
4.5/5
45,99 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Szczepienia
4.8/5
50,99 zł
Megacena

Klienci, których interesował ten produkt, oglądali też

Podobne do ostatnio oglądanego