Marka: sodastream usuń
Do butelki saturatora SodaStream można wlać zarówno wodę bezpośrednio z kranu, jak i wodę wcześniej przefiltrowaną. Najważniejsze, aby posługiwać się chłodną wodą, co wpłynie na wydajniejszy proces gazowania. W przypadku wody pochodzącej bezpośrednio z wodociągu istotne, aby ta była faktycznie zdatna do picia. W wielu miejscach tzw. kranówka ma bardzo dobre parametry, a jej twardość nie jest na tyle wysoka, aby powodować szybkie osadzanie się kamienia i zaburzanie smaku.
Nasycanie wody gazem pozwala przygotować napoje smakowe poprzez dodanie do wody syropu. Istotne, aby koncentraty smakowe wlewać do już nasyconej wody, a nie przed procesem gazowania. Woda wykorzystana w saturatorze musi być czysta, inaczej można wywołać zbyt gwałtowny proces.
Jedną z zalet saturatorów SodaStream jest niski koszt eksploatacji. Na cenę litra wody z ekspresu ma wpływ kilka czynników, w tym koszt wody w danej miejscowości. W kwestii nabojów CO2 te używane w SodaStream mają wydajność przeszło 60 l. W zależności od stopnia nagazowania, jaki stosuje użytkownik ta wydajność może być różna. Szacuje się, że koszt litra wody z ekspresu do wody gazowanej może oscylować w przedziale od ok. 80 groszy do niespełna 1 zł.
Wszystkie saturatory SodaStream pozwalają na uzyskanie różnego stopnia nagazowania wody. W zależności od zapotrzebowania należy odpowiednią liczbę razy nacisnąć przycisk lub pociągnąć dźwignię odpowiadające za nasycanie. Schemat gazowania wygląda następująco:
W przypadku przygotowywania napojów smakowych należy pamiętać, aby syropy dodawać dopiero po nagazowaniu wody. W przeciwnym razie może zajść dość gwałtowny proces, po którym konieczne będzie posprzątanie otoczenia.