Zielona pasta curry 227g - Thai Dancer

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Bardzo ostra, aromatyczna pasta zielone curry do dań kuchni tajskiej.

Zielona pasta curry to tradycyjna przyprawa o intensywnym, kwaskowo-pikantnym smaku i mocnym aromacie. Gęsta i pełna smaku, stanowi jeden z podstawowych składników wielu tajskich potraw. Sporządzona z przetartych zielonych papryczek chili z dodatkiem trawy cytrynowej, czosnku, kolendry i limonki kaffir, odznacza się najwyższym stopniem ostrości spośród wszystkich past curry. Znakomicie doprawi mięso, ryby i owoce morza, a nawet dania wegetariańskie. Używamy jej do przyrządzania zup, dań gotowanych i duszonych, sosów, marynat, a nawet dipów i dressingów sałatkowych. Najchętniej spożywana jest w postaci kremowej potrawki z kurczakiem, chili i warzywnymi dodatkami: groszkiem cukrowym, szpinakiem czy kalafiorem.

  • Znakomita przyprawa o szerokim zastosowaniu
  • Nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku ani barwników
  • Produkt bezglutenowy
  • Odpowiedni dla wegetarian i wegan

Zielone curry (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe pasty zielone curry
  • 200 g mięsa pokrojonego w dużą kostkę (lub owoce morza)
  • 240 ml mleka kokosowego
  • 200-240 ml wody
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego

Na głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wykładamy pastę i podsmażamy przez minutę, ciągle mieszając. Dodajemy 200 g mięsa (np. pokrojonej piersi kurczaka, krewetek) i smażymy metodą stir-fry do pożądanego wysmażenia. Następnie powoli dolewamy mleko kokosowe. Dusimy na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Na koniec dodajemy wodę i gotujemy przez kolejne 5 minut, aż płyn nieco się zredukuje. Gotowe curry podajemy w towarzystwie jaśminowego ryżu. Smacznego!

Wskazówka - Aby z łatwością przygotować bogate, pożywne curry, podczas gotowania dorzuć do niego podsmażone zawczasu warzywa, takie jak marchewka, słodka papryka, kukurydza, brokuła, fasolka szparagowa i inne. Dla wyjątkowego smaku i aromatu, dodaj też odrobinę pasty krewetkowej! :)

Ostrzeżenie o alergenach - Produkt zawiera soję.

Po otwarciu przechowywać w lodówce. Produkt o ograniczonej trwałości.

Kraj pochodzenia: Tajlandia


Składniki: Papryka chili, trawa cytrynowa, szalotki, czosnek, sól, olej sojowy, galangal, cukier, nasiona kolendry, skórka otarta z limonki kaffir, kumin, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy
Wartość energetyczna: 809kJ/195kcal
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 10g
*w tym cukry: 4,2g
*w tym błonnik: 6g
Białko: 3,5g
Sól: 7,03g
Produkt: Wegetariański,Wegański,Bezglutenowy
ID produktu: 1273160600
Nazwa: Zielona pasta curry 227g - Thai Dancer
Producent: Thai Dancer
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Podobne do ostatnio oglądanego