Salvador Finca el Cerro Black Honey (KAWA SPECIALTY) - 100 g.

Sprzedaje Coffee Hunter : 35,00 zł

35,00 zł
Pocztex 9,99 zł
Zobacz inne od Coffee Hunter
Przewidywana wysyłka w 1 dzień rob.

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Salvador Finca el Cerro Black Honey (KAWA SPECIALTY)

Finca El Cerro to nazwa farmy, która kojarzona jest z najwyższej jakości kawą uprawianą w Salwadorze. Dziedzictwo 150 lat upraw kawowca w jednej rodzinie zaowocowało ogromnym doświadczeniem, wiedzą oraz miłością do tego rolnictwa. Od pewnego czasu właściciele farmy sami zajmują się całym procesem od upraw przez zbiory i obróbkę ziarna. Na zbudowanie infrastruktury umożliwiającej własnoręczny proces obróbki ziarna zdecydowali się w 2016 roku. Dzięki temu cały proces mają pod kontrolą i doskonalą te metody z roku na rok.

Gospodarstwo znajduje się w Apanece Ilamatepec na idealnej wysokości nad poziomem morza do uprawy kaw specialty w tym regionie (1400 – 1500 m. n.p.m.). Teren jest częściowo zalesiony co umożliwia odpowiedni wzrost roślin w cieniu drzew. Doskonały mikroklimat służy uprawie odmiany botanicznej Pacamara, którą znajdziecie w tej torebce. Są to ogromne ziarna, które zostały poddane obróbce miodowej, tak zwanemu procesowi „Black Honey”. Dzięki temu zyskały specyficzny, bardzo złożony charakter.

Smak i aromat: cukier trzcinowy, czerwone jabłko, czekolada, winogrona.


 

DATA PALENIA: 20.02.2024.

REKOMENDACJA PARZENIA: 7 G/ 100 ml, Drip v60 02, temp. wody: 90-92 st. C, 24 klik, czas parzenia: 3 - 4 min/600 ml.


  • Kraj pochodzenia: Salvador
  • Region: Apanece Ilamatepec
  • Plantacja: Finca el Cerro
  • Wysokość upraw: 1400 - 1500 m n.p.m.
  • Obróbka: Black Honey
  • Gatunek kawy: 100% Arabica
  • Varietal: Pacamara
  • Stopień palenia: Jasny
  • Intensywność: 5/10


Smak kawy, po który wracasz

Nasi Klienci najczęściej powtarzają, że odkąd piją nasze kawy, rynkowe hity, które kupowali wcześniej już im nie smakują. Ich sensoryczna złożoność, otwiera przed nimi świat smaku i aromatu, po który chcą wracać. Zapraszamy ich wówczas do poszukiwania nowych doznań w naszej bogatej ofercie. Każda kawa posiada bowiem swoje specyficzne rejestry smakowe związane z miejscem, w którym jest uprawiana. To tzw. TERROIR, czyli rodzaj gleby, pogoda i klimat charakterystyczny dla danego obszaru, roczna ilość opadów oraz wysokość upraw. Wszystkie te czynniki decydują o tym, że kawy z różnych regionów posiadają swój niepowtarzalny smak. My ten smak potrafimy wydobyć dzięki sposobowi palenia, który doskonaliliśmy przez wiele lat.

Rzemieślniczy sposób palenia ziarna

To, co nas różni od przemysłowych palarni kaw, to przede wszystkim jakość surowca oraz sposób palenia ziarna. Nasze kawy palimy w niskich temperaturach, w piecach bębnowych a po wypaleniu chłodzimy powietrzem z otoczenia (a nie wodą jak w palarniach przemysłowych). Dzięki temu wydobywamy z kaw ich najlepsze właściwości sensoryczne, bogaty smak oraz niepowtarzalny aromat. Do całego procesu używamy specjalnego programu, w którym zapisane są nasze receptury palenia każdej kawy. Są to profile palenia, które nasz Roaster (osoba paląca kawę) doskonalił przez lata. Dzięki temu mamy pewność, że za każdym razem kiedy sięgasz po naszą kawę, jej smak będzie doskonały i powtarzalny.

Sprawdzeni dostawcy kawy surowej

Przez wiele lat naszej pracy, natknęliśmy się na wspaniałych ludzi z branży kawowej. Są to zarówno firmy pośredniczące w handlu kawą jak i sami rolnicy. Wybieramy współpracę tylko z takimi dostawcami, dla których jakość jest najwyższym priorytetem. Ważna jest dla nas również transparentność oraz uczciwość. Dlatego zdecydowaliśmy się na dołączenie do organizacji sprawiedliwego handlu – Fairtrade. Przed każdą dostawą dokładnie wiemy skąd pochodzi ziarno, jakiej jest jakości, z których zbiorów pochodzi oraz jaki ma profil sensoryczny. Interesuje nas wyłącznie ziarno najwyższej jakości premium oraz specialty. Każda partia surowca, który przyjeżdża do naszej palarni jest oceniana oraz badany jest poziom wilgotności ziarna. Dzięki temu mamy pewność, że dostarczamy kawę doskonałej jakości.

Przyjazne opakowania do kawy

Wszystkie nasze kawy są pakowane w specjalne opakowania wyposażone w wentyl do odgazowywania ziarna. Torebki posiadają również łatwe otwarcie oraz strunę do ponownego zamknięcia. Dzięki temu kawa utrzymuje świeżość długo po otwarciu torebki. Kawy palone są na bieżąco. Na opakowaniach znajdziecie wszystkie informacje dotyczące pochodzenia ziarna, profilu sensorycznego, rekomendowanej metody parzenia oraz datę palenia każdej partii. Dzięki temu łatwiej Wam będzie dokonać trafnego wyboru.

 
 
ID produktu: 1468807923
Nazwa: Salvador Finca el Cerro Black Honey (KAWA SPECIALTY) - 100 g.
Producent: COFFEE HUNTER
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez .
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Podobne do ostatnio oglądanego