Autor: |
Wydawnictwo: | WNT |
Data premiery: | 2003-01-01 |
Seria: | Żywność Jakość Technologia |
Liczba stron: | 391 |
Autor: | Sikorski Zdzisław E. |
Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.
Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Podręcznik o zwierzęcych zasobach morza wykorzystywanych do produkcji żywności jest napisany ze znakomitą znajomością przedmiotu i niewątpliwą pasją. Jest to vademecum zarówno dla studentów, doktorantów, towaroznawców, producentów żywności, jak i dla czytelników o wielostronnych zainteresowaniach, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę w różnych dziedzinach nauki. Studiując książkę nie można wszakże oprzeć się refleksji, jak my, ludzie, jesteśmy bardzo zaborczy i bezwzględni w podporządkowaniu przyrody własnym celom. Świadczą o tym niektóre metody połowu, a zwłaszcza służące temu narzędzia. Jednocześnie budzą uznanie osiągnięcia nauki, umożliwiające wnikliwą analizę chemicznych i biochemicznych procesów zachodzących w organizmach zwierzęcych zarówno za ich życia, jak i podczas przetwarzania w produkty żywnościowe.
W książce, w części ogólnej, w chronologicznym porządku scharakteryzowano: środowisko naturalne ryb i bezkręgowców morskich, metody ich pozyskiwania, gatunki poławianych zwierząt morskich, ich wartość użytkową.
W obszernej części szczegółowej omówiono poszczególne procesy technologiczne, dotyczące obróbki surowców morskich, m.in. takie jak: chłodzenie, zamrażanie, suszenie, solenie i marynowanie, wędzenie, konserwowanie, wytwarzanie mączki rybnej, koncentratów i izolatów białkowych.
Przedmiotem odrębnych rozważań jest jakość produktów rybnych, wytwarzanych z uwzględnieniem zasad tak bardzo dziś przestrzeganej w krajach Unii Europejskiej Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP).
Istotnym uzupełnieniem pracy jest, zawierający ok. 240 haseł, czterojęzyczny słownik nazw gatunków ryb słodkowodnych i morskich o największym znaczeniu gospodarczym.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
ID produktu: | 1005412874 |
Tytuł: | Ryby i bezkręgowce morskie. Pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie |
Seria: | Żywność Jakość Technologia |
Autor: | Sikorski Zdzisław E. |
Wydawnictwo: | WNT |
Język wydania: | polski |
Język oryginału: | polski |
Liczba stron: | 391 |
Numer wydania: | I |
Data premiery: | 2003-01-01 |
Rok wydania: | 2004 |
Data wydania: | 2003-01-01 |
Forma: | książka |
Okładka: | miękka |
Wymiary produktu [mm]: | 238 x 19 x 165 |
Indeks: | 68458072 |
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Ryby i bezkręgowce morskie. Pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie
Podręcznik o zwierzęcych zasobach morza wykorzystywanych do produkcji żywności jest napisany ze znakomitą znajomością przedmiotu i niewątpliwą pasją. Jest to vademecum zarówno dla studentów, ...