Ryby i bezkręgowce morskie. Pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie (okładka  miękka, wyd. 01.2003)

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń

Produkt niedostępny

Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Może Cię zainteresować

Podręcznik o zwierzęcych zasobach morza wykorzystywanych do produkcji żywności jest napisany ze znakomitą znajomością przedmiotu i niewątpliwą pasją. Jest to vademecum zarówno dla studentów, doktorantów, towaroznawców, producentów żywności, jak i dla czytelników o wielostronnych zainteresowaniach, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę w różnych dziedzinach nauki. Studiując książkę nie można wszakże oprzeć się refleksji, jak my, ludzie, jesteśmy bardzo zaborczy i bezwzględni w podporządkowaniu przyrody własnym celom. Świadczą o tym niektóre metody połowu, a zwłaszcza służące temu narzędzia. Jednocześnie budzą uznanie osiągnięcia nauki, umożliwiające wnikliwą analizę chemicznych i biochemicznych procesów zachodzących w organizmach zwierzęcych zarówno za ich życia, jak i podczas przetwarzania w produkty żywnościowe.
W książce, w części ogólnej, w chronologicznym porządku scharakteryzowano: środowisko naturalne ryb i bezkręgowców morskich, metody ich pozyskiwania, gatunki poławianych zwierząt morskich, ich wartość użytkową.
W obszernej części szczegółowej omówiono poszczególne procesy technologiczne, dotyczące obróbki surowców morskich, m.in. takie jak: chłodzenie, zamrażanie, suszenie, solenie i marynowanie, wędzenie, konserwowanie, wytwarzanie mączki rybnej, koncentratów i izolatów białkowych.
Przedmiotem odrębnych rozważań jest jakość produktów rybnych, wytwarzanych z uwzględnieniem zasad tak bardzo dziś przestrzeganej w krajach Unii Europejskiej Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP).
Istotnym uzupełnieniem pracy jest, zawierający ok. 240 haseł, czterojęzyczny słownik nazw gatunków ryb słodkowodnych i morskich o największym znaczeniu gospodarczym.


Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1005412874
Tytuł: Ryby i bezkręgowce morskie. Pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie
Seria: Żywność Jakość Technologia
Autor: Sikorski Zdzisław E.
Wydawnictwo: WNT
Język wydania: polski
Język oryginału: polski
Liczba stron: 391
Numer wydania: I
Data premiery: 2003-01-01
Rok wydania: 2004
Data wydania: 2003-01-01
Forma: książka
Okładka: miękka
Wymiary produktu [mm]: 238 x 19 x 165
Indeks: 68458072
średnia 4,8
5
4
4
1
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
3 recenzje
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
5/5
25-12-2017 o godz 21:41 przez: Aleksandra | Zweryfikowany zakup
Jedna z niewielu tak dobrze opisanych ksiazek związanych z tematyką - ryb. Polecam dla studentów Towaroznawstwa.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
15-04-2020 o godz 22:59 przez: Magdalena | Zweryfikowany zakup
Praktyczna książka dla studentów i TŻ
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
4/5
03-06-2023 o godz 04:54 przez: Joanna Nowak | Zweryfikowany zakup
👍
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Palność Polimerów i Materiałów Polimerowych Opracowanie zbiorowe
5/5
46,99 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Procesy adsorpcjii reaktywnej Opracowanie zbiorowe
0/5
42,99 zł
Megacena
Inne z tego wydawnictwa Podstawy Konstrukcji Maszyn Tom 2 Opracowanie zbiorowe
0/5
62,99 zł
Megacena

Podobne do ostatnio oglądanego