Ten rodzaj pieprzu stanowi mieszaninę dobranych owoców różnorodnych rodzajów rośliny. Składają się na nią odmiany: czarna, biała, zielona i czerwona. Pieprz kolorowy jest dodawany do pikantnych potraw, którym nadaje charakterystyczny smak i aromat.
Dodaje się go do steków i grillowanego kurczaka. Naciera się nim plastry łososia przed podaniem. Dekoruje się nim potrawy, w tym pasztety. Całe ziarenka pieprzu kolorowego dodaje się do bulionów, zalew i marynat.
Pieprz kolorowy może stanowić doskonałą alternatywę dla pieprzu czarnego. Stosuje się go do mięs, zup, sosów, dań jajecznych oraz warzyw i dań wegańskich. Nadaje potrawom ostrego i intensywnego smaku, jednocześnie wprowadzając nutkę świeżości.
Pieprz kolorowy charakteryzuje się niezwykle intensywnym i świeżym smakiem. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że przyprawy zachowują pełnie swojego aromatu jedynie jeśli są przechowywane w szczelnych opakowaniach i jak najmniej rozdrobnione. Przy zakupie warto zatem decydować się na pieprz w ziarnach i mielić go na bieżąco, bezpośrednio przed spożyciem.
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Pieprz Kolorowy Ziarno 100g
Ten rodzaj pieprzu stanowi mieszaninę dobranych owoców różnorodnych rodzajów rośliny. Składają się na nią odmiany: czarna, biała, zielona i czerwona. Pieprz kolorowy jest dodawany do pikantnych ...