Każdy czasem stoi przed dylematem: co ugotować? Niektórzy bardzo kreatywnie podchodzą do składników, które mają pod ręką. Inni potrzebują więcej wsparcia. Jak zatem przygotować obiad z tofu, wegański gulasz albo wegańskie nuggetsy?

Jak przygotować wegańską zupę?

Zupa to jedno z najprostszych i najpyszniejszych dań obiadowych. Można ją bardzo łatwo przerobić na wersję wegańską. Wbrew powszechnej opinii, wywary warzywne są równie intensywnie i smaczne, jak te mięsne. Można przygotować jeden gar wywaru np. w sobotę, a potem wykorzystać go przez kilka dni do przygotowania zup. Jeśli chcemy mieć aromatyczny wywar warzywny, to powinniśmy dodać do niego suszone grzyby, dwa goździki, a same warzywa najpierw przesmażyć.

Wywar warzywny – baza pod wege krupnik, żurek i zupę krem

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • garść suszonych grzybów
  • głąb kapusty lub 5 kalarepek
  • 2 goździki
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól
  • 4 łyżki oleju

 

Jpg zupa

 

Do przygotowania wywaru w 5-litrowym garnku potrzebujemy: 1 obranej cebuli, 4 dużych obranych marchewek, 2 obranych pietruszek, 1/2 obranego średniej wielkości selera, 1 por, garść suszonych grzybów, głąb kapusty lub 5 kalarepek, 2 goździki, 1 łyżkę ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczkę pieprzu, sól i 4 łyżki oleju. Warzywa, poza cebulą, kroimy w kawałki. Na dno garnka wlewamy olej, dodajemy warzywa, poza cebulą. Oprószamy 1 łyżką soli i podsmażamy na dużym ogniu. W tym czasie opalamy nad ogniem cebulę. Dodajemy ją do garnka. Teraz wlewamy do garnka wrzątek – tak, by wypełnił garnek. Ostrożnie – pryska! Dodajemy grzyby, przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy 3 godziny. Doprawiamy do smaku solą.

Z takiej bazy możemy przygotować kolejne wegańskie zupy. Jeśli do wywaru dodamy pokrojone w kawałeczki 2 ziemniaki, 1 marchewkę, 6 łyżek kaszy jęczmiennej i 2 litry wywaru, otrzymamy krupnik, który możemy doprawić siekanym koperkiem. Jeśli do wywaru dodamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i zakwas żytni, otrzymamy wegański żurek. Jeśli chcemy przygotować zupę krem, to możemy np. kawałki brokułu lub słodkiego ziemniaka zalać wywarem tak, żeby przykrył warzywa, zmiksować i połączyć z roślinną śmietaną i płatkami migdałowymi.

 

Zestaw garnków

 

Jak przygotować wegański gulasz?

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka fasoli
  • sos sojowy

 

jpg gulasz

 

Wegański gulasz ma w sobie wszystko, co każdy inny gulasz, oprócz mięsa. To dobry pomysł na różnorodny wege obiad, do którego możemy dodać ulubione warzywa. Najpierw przesmażamy na oleju 1 drobno posiekaną cebulkę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 4 marchewki pokrojone w spore kawałki, kawałek selera, 1 pietruszkę również pokrojoną w kawałki. Wszystko oprószamy 1 łyżeczką wędzonej papryki, 1 łyżeczką kuminu, 1 łyżeczką cynamonu. Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego lub 200 ml passaty pomidorowej. Wszystko zalewamy wodą tak, by przykryła warzywa. Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Możemy je doprawić do smaku sosem sojowym. Ja do takiego gulaszu lubię dodawać 1 puszkę fasoli, która jest dobrym źródłem białka.

 

Komplet zastawy

 

Jak przygotować obiad z tofu?

Tofu to dobry dodatek do wielu dań. Najpierw warto je jednak zamarynować w sosie sojowym z odrobiną cukru i wędzoną papryką. Tak zrobione tofu smażymy na dużym ogniu, aż się przypiecze. Bardzo lubię dodawać je do tortilli z wegańskim serem, awokado, paskami papryki, pomidorkami i odrobiną ostrego sosu – i mamy smaczny, szybki obiad wege. Świetnie smakuje też z purée ziemniaczanym i buraczkami na ciepło.

Najlepiej jednak tofu smakuje z chińskim makaronem z dodatkiem przesmażonej marchewki i cebuli w sosie sojowym. Wystarczy 2 marchewki pokroić w plasterki, dodać 1 cm posiekanego imbiru, 1 posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek sosu sojowego i wszystko to podsmażyć na patelni do miękkości. Dodajemy całość do makaronu, mieszamy i serwujemy oprószone dymką.

 

Wok ze stali weglowej

 

Jak przygotować wegańskie nuggetsy na obiad?

Składniki:

  • 450 g tofu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • mąka
  • 1 i 1/4 szklanki panierki panko
  • 1 i 1/2 łyżki płatków drożdżowych

 

Jpg nuggetsy

 

Wegańskie nuggetsy są absolutnym hitem. 450 g tofu przykrywamy ręcznikiem papierowym, obciążamy deską i zostawiamy na godzinę, aby pozbyć się wody.

Następnie kroimy je w kawałki jak nuggestsy, zalewamy 1/4 szklanki sosu sojowego, dodajemy 1 łyżkę wędzonej papryki, 1 łyżeczkę suszonej cebuli, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego. Wszystko odstawiamy na godzinę.

Każdy kawałek tofu obtaczamy w mące, a następnie w 1 i 1/4 szklanki panierki panko wymieszanej z 1 i 1/2 łyżki płatków drożdżowych. Smażymy na głębokim ogniu, aż zazłocą się ze wszystkich stron.

 

Panierka panko

 

Skąd czerpać inspiracje do przepisów?

Więcej przepisów na wegańskie obiady znajdziecie w książkach „Jadłonomia” i książce „Wege-Rozpusta”, która prezentuje przepisy na wystawne dania z międzynarodowym twistem.

 

Vege rizousta ksiazka

 

Po więcej wegańskich przepisów zajrzyj do naszego artykułu „Smaczne i proste wegańskie ciasta – sprawdzone przepisy” oraz do działu Gotuję.

Zdjęcia w tekście: Shutterstock