Z czym łączyć smak kawy?

Kawa jest nieodłącznym składnikiem wielu przepysznych deserów. Dodaje się ją do czekolady czy kakao, żeby nadać im głębi. Świetnie sprawdzają się do tego kawy intensywne, np. Tchibo Espresso Sicilia Style Intense Roast. Efektem mariażu kawy i czekolady jest nieprawdopodobne zintensyfikowanie smaku czekolady.

Kawa uwielbia się z bezami, ale też chałwą, orzechami, porzeczkami, wiśniami, truskawkami czy malinami. Świetnie smakuje połączenie kawy i lekko kwaskowatych jeżyn lub świeżych, słodkich jagód. Razem z karmelem to duet wprost idealny. Warto pamiętać o tych połączeniach podczas kuchennych eksperymentów.

 

Tchibo, kawa ziarnista Barista Caffe Crema, 1kg

 

Jak przygotować tiramisu?

Składniki:

  • 1 kapsułka kawy Tchibo Cafissimo Crema Rich Aroma
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 12 włoskich herbatników
  • 100 g malin
  • 100 g jeżyn
  • kakao

 

tiramisu

 

Najbardziej popularnym deserem kawowym jest tiramisu. Pasuje do niego idealnie Tchibo Cafissimo Crema Rich Aroma – kawa wyrazista, ale nie dominująca. Zaparzamy 1 kapsułkę, przelewamy ją do miseczki i delikatnie studzimy. Przygotowujemy cztery pucharki kawowe. Mikserem ubijamy na piankę 250 g serka mascarpone z 4 łyżkami cukru pudru i 50 ml śmietanki 36%. Kosztujemy, ewentualnie dodajemy cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.

W kawie zanurzamy 12 włoskich herbatników. Układamy po dwa na dnie pucharka. Następnie wciskamy do każdego trochę kremu, układamy po 1 herbatniku i przykrywamy pozostałym kremem. Choć w oryginalnych przepisach na tiramisu się tak nie robi, polecam do każdego pucharka dodać kilka malin i jeżyn, które dodadzą deserowi letniej świeżości. Od góry całość oprószamy odrobiną kakao. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy pucharek świeżymi malinami lub jeżynami.

 

Tchibo, kawa kapsułki Cafissimo Crema Rich Aroma + stojak, 80 kapsułek

 

Jak przygotować deser kawowy w pucharku?

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tchibo Barista Espresso Style
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g świeżych malin
  • mini beziki
  • do dekoracji: jeżyny, jagody, truskawki

 

deser

 

Deser kawowy, który sprawia, że nie da się od niego oderwać! Można go podać w pucharku, małej szklance lub małym słoiczku. Warto pomyśleć o eleganckim szkle – wygląd ma duże znaczenie.

Do przygotowania tego deseru będziemy potrzebować 500 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki, 3 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej Barista Espresso Style, 200 g białej czekolady, 250 g świeżych malin i kilkunastu małych bezików.

Do garnuszka wlewamy 100 ml kremówki, dosypujemy kawę i całość podgrzewamy, aż się zagotuje. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia, delikatnie studzimy. Pozostałą śmietankę dobrze ubijamy. Pod koniec dodajemy masę kawowo-czekoladową i mieszamy.

Na dno pucharków wkładamy kilka malin, dodajemy masę kawową. Ozdabiamy bezikami i świeżymi jeżynami, jagodami, truskawkami. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych malin, możemy zastąpić je granatem. Uwaga! To bardzo sycący deser, więc lepiej jest przygotować kilka mniejszych porcji.

 

Kawa rozpuszczalna instant Tchibo Barista Espresso Style 200g

 

Jak przygotować krem kawowy z mascarpone?

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy ziarnistej lub rozpuszczalnej Tchibo Barista Espresso Style
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru

Serek mascarpone może być użyty nie tylko do tiramisu. W połączeniu z kawą, cukrem i śmietanką tworzy krem idealny – taki, którym można przełożyć pączki albo wykorzystać do tortu czy tarty.

Zacznijmy od przygotowania kremu – najlepiej użyć kawy rozpuszczalnej Barista Espresso Style, która świetnie rozpuszcza się w śmietance. Jeśli mamy więcej czasu i młynek do mielenia, możemy również użyć kawy ziarnistej Barista Espresso.

2 łyżeczki kawy wkładamy do metalowego zaparzacza herbacianego i zalewamy 250 ml śmietanki 36%. Wstawiamy na noc do lodówki – dzięki temu zabiegowi śmietanka nabierze mocno kawowego aromatu. Wymaga to jednak nieco czasu. Jeśli go nie mamy, wykorzystajmy kawę rozpuszczalną (w garnku podgrzewamy około 3 łyżki śmietanki i rozpuszczamy w niej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, całość studzimy).

Do miski wkładamy 250 g mascarpone, dodajemy zimną śmietankę z kawą i 4 płaskie łyżki cukru pudru. Ubijamy mikserem na jednolity krem – zajmuje to około 2 minuty. Po minucie sprawdzamy, czy krem jest gęsty.

 

Tchibo, kawa ziarnista Barista Espresso, 1kg

 

  • Pączki z kawowym kremem

Powyższy krem będzie się świetnie komponował z pączkami. Przepis na ciasto znajdziecie w naszym artykule „Tłusty czwartek: przepisy na pączki, churros, faworki i oponki”. Jeśli jednak nie macie czasu i ochoty na przygotowywanie ich od zera, możecie wykorzystać kupne pączki (najlepiej bez nadzienia lub z porządnym nadzieniem różanym).

Pączki kroimy na pół. Gotowy kawowy krem z mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na połówkę, zostawiając wolny środek. W środek wkładamy 1 łyżeczkę kajmaku. Zamykamy pączka górną połówką. Na wierzchu robimy rozetkę z kremu kawowego i dekorujemy kakao lub liofilizowanymi malinami.

  • Beza z kawowym kremem

Kremu możemy też użyć do przełożenia bezy. Ubijamy 5 białek z 250 g drobnego cukru i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej na jednolitą lśniącą masę. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy kółko o średnicy około 20 cm. Wykładamy na nie ubitą pianę tak, by była równo rozprowadzona, a brzegi były odrobinę wyższe niż reszta. Pieczemy w 150 stopniach przez ok. 80 minut – beza ma być chrupka z zewnątrz i delikatnie miękka w środku. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie smarujemy kremem mascarpone i dekorujemy owocami – truskawkami, jeżynami, malinami i granatami. Podajemy od razu!

 

beza

 

  • Tarta bez pieczenia z kawowym kremem

Zacznijmy od zrobienia spodu. Potrzebujemy 250 g herbatników, 1 espresso z kapsułki Cafissimo Espresso Intense Aroma i 50 ml rozpuszczonego masła. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i mielimy na jednolitą masę. Masą wykładamy spód blaszki na tartę. Na dnie układamy naprzemiennie maliny (100 g) i jeżyny (100 g). Owoce przykrywamy kremem kawowym z mascarpone. Na wierzchu dekorujemy cienkim paseczkiem z jeżyn, malin oraz połówek orzechów laskowych.

Jak przygotować sernik kawowy?

Składniki:

  • 250 g ciasteczek Digestive
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tchibo Barista Espresso Style
  • 1/2 kg sera ricotta
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g śliwek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu

 

sernik

 

Sernik rozpływający się w ustach, którego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, ponieważ spód składa się z ciasteczek. 250 g ciasteczek Digestive miksujemy z 150 g rozpuszczonego masła i 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej. Gotową masę przekładamy na blaszkę do tarty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 5 minut. W tym czasie przygotowujemy pozostałą masę. Do misy miksera wkładamy 1/2 kg ricotty, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 jajka. W garnuszku zagotowujemy 200 ml śmietanki 36% z 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej. Dodajemy 100 g gorzkiej czekolady i porządnie mieszamy do rozpuszczenia. Wszystko przekładamy do misy miksera i miksujemy przez 2 minuty. Przelewamy do formy, w której mamy już zapieczony ciasteczkowo-kawowy spód. Sernik pieczemy około 40 minut, a następnie studzimy w uchylonym piekarniku.

 

Tchibo, szklanki termiczne do kawy Latte Macchiato (2szt.)

 

Ciasto kawowe podajemy z gorącymi śliwkami: 250 g śliwek przekrawamy na pół i wkładamy do garnuszka. Dodajemy 1/4 szklanki wody, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę cynamonu oraz 1 łyżeczkę kardamonu. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Z kawowym sernikiem obowiązkowo podajemy naszą ulubioną kawę!

 

Lookbook

 

Więcej przepisów znajdziesz w pasji Gotuję.

Zdjęcia w tekście: Shutterstock