Herbata Czarna Rwanda Op 100G Bio-Flavo

Sprzedaje Smaki_Zdrowia ! : 13,75 zł

13,75 zł
InPost 14,95 zł
Zobacz inne od Smaki_Zdrowia !
Przewidywana wysyłka w 1 dzień rob.

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy

Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.

Herbata czarna Rwanda OP 100g Bio-Flavo

Herbata czarna Rwanda to dobrej jakości susz pochodzący z tego afrykańskiego kraju. Daje mocne, intensywne, pobudzające napary. 

Herbata czarna uzyskiwana jest przez utlenienie zielonych listków z krzewu Camellia sinensis. W procesie tym licznie obecne w listkach katechiny ulegają przekształceniu w teaflawiny i tearubiginy, które nadają naparom brązowawo-czerwonego koloru.

Herbata czarna a zdrowie

W czarnej herbacie znajdziemy podobnie jak w zielonej dużo substancji odżywczych. Zasadniczą rolę pełni teina (forma kofeiny), która ma działanie pobudzające, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację,  refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbata czarna również zapobiega próchnicy zębów (bo zawiera fluor), chorobom serca,  miażdżycy, rozwojowi jaskry, gdyż zawiera dużo polifenoli. Stwierdzono, że ma działanie antynowotworowe (rak jelita grubego, prostaty), antyzapalne. Gdy spożywa się kilka filiżanek dziennie to można zwiększyć gęstość mineralną kości.

 

Substancje zawarte w czarnej herbacie

Herbata zawiera sporo związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina i teobromina będące formą kofeiny), aminokwasy, lipidy, witaminy takie jak C, A, E, K, z grupy B. Występują tu również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, fluor. Istotne są zwłaszcza związki fenolowe (flawonoidy, kwasy fenolowe), wśród których przeważają katechiny, będące bardzo silnymi przeciwutleniaczami.

 

Polifenole i ich zbawienne działanie

  • Kwasy fenolowe, wśród których przeważają fenylokarboksylowe a zwłaszcza galusowy o działaniu antyoksydacyjnym a więc antynowotworowym.

Flawonoidy takie jak:

  • Flawanole a najwięcej katechin takich jak epikatechiny, galusan epikatechiny, ale najwięcej jest silnego antyutleniacza tj. galusanu epigallokatechiny – zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej, opóźniają procesy starzenia

 

  • Flawonole:
  1. kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym,   przeciwgrzybiczym
  2. kwercetyna  o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym
  3. mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym

 

Herbata w kuchni i nie tylko

Herbatę czarną zalewa się wrzątkiem i parzy 3-5 minut stosując około 1g suszu na 100 ml wody. W Azji stosują też inną technikę parzenia. Podobną ilością wrzątku zalewają aż 3-5g suszu ale parząc tylko przez pół minuty. Potem można parzyć jeszcze 2-3 razy, za każdym razem o około dziesięć sekund dłużej. Krótsze parzenie daje napary pobudzające, orzeźwiające, gdy dłuższe relaksujące, uspokajające, wprowadzając w dobry nastrój. Herbata czarna nadaje się też do okładów uśmierzających oparzenia słoneczne, świetnie regeneruje skórę, zmniejsza opuchliznę wokół oczu.

ID produktu: 1430019844
Nazwa: Herbata Czarna Rwanda Op 100G Bio-Flavo
Producent: Bio-Flavo
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez .
Brak
ocen
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.

Podobne do ostatnio oglądanego