Fuzja smaków. Azja południowo-wschodnia (okładka  twarda, wyd. 10.2023)

Sprzedaje empik.com : 61,99 zł

61,99 zł
79,90 zł porównanie do ceny sugerowanej przez wydawcę
Odbiór w salonie 0 zł
Wysyłamy w 1 dzień rob.

Sprzedaje Matfel : 70,82 zł

Sprzedaje dvdmax : 69,44 zł

Sprzedaje PROGMAR ksiazki-medyczne : 84,62 zł

Wszyscy sprzedawcy

Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.

Potrzebujesz pomocy w zamówieniu?

Zadzwoń
Dodaj do listy Moja biblioteka

Masz już ten produkt? Dodaj go do Biblioteki i podziel się jej zawartością ze znajomymi.

Niejednokrotnie czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest kulinarnym samoukiem? Nie jest to do końca prawdą, bo ulubiony gotujący podróżnik pobierał w tej materii naukę. Ale jak sam podkreśla – tylko raz – w Tajlandii. Tam po raz pierwszy i ostatni w mym życiu uczęszczałem na kursy gotowania, które zakończył całodzienny, praktyczny egzamin.

Nie można się więc dziwić, że w drugim swoim odcinku na Youtube Makłowicz pokazał, jak przyrządzić Tajskie placuszki kukurydziane. Internet oszalał, lajków i pozytywnych komentarzy nie było końca (ponad pięćset tysięcy wyświetleń, prawie tysiąc komentarzy). Okazało się, że proste, aromatyczne danie kuchni azjatyckiej może wybornie smakować nad Wisłą. To drobne z pozoru wydarzenie sprawiło, że zarówno autor jak i wydawca podjęli decyzję o rozpoczęciu praca nad nową książką, którą czytelniku trzymasz właśnie w rękach.

Ponad 80 przepisów pochodzi między innymi z takich krajów jak Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur, Filipiny czy Kambodża. Choć inspiracji innymi kuchniami azjatyckimi jest o wiele więcej, mowa tu choćby o wielkim dziedzictwie Chin i Indii. Kulinarne recepty zostały podzielone na kilka działów: Sałatki i przekąski, Zupy, Makarony i ryże, Mięso, Ryby i owoce morza, Jarzyny oraz Desery. Warto zaznaczyć, że przy daniach mięsnych autor podaje roślinne zamienniki, dzięki czemu potrawy te będą mogli przygotowywać również wegetarianie i weganie. Książka ilustrowana jest przepięknymi zdjęciami potraw i fotografiami z podróży Roberta Makłowicza w ten zakątek świata. A o tym jak te dania gotuje się w Polsce autor pisze we wstępie tak:

Wszystkie zamieszczone tu przepisy własnoręcznie przygotowałem. Nawet jeśli niektóre gotowałem przed kamerą w miejscach, skąd pochodzą, przygotowywałem je raz jeszcze w Krakowie, by mieć pewność, że da się je zrobić i u nas, zważywszy na dostępność składników. Rzecz jasna nie wszystko kupicie u siebie za rogiem, jednak gwarantuję, że wszystko u nas kupić da się, choć czasami, jak się nie mieszka w dużym mieście lub jego pobliżu, łatwiej to zrobić przez Internet. Przy oryginalnych przepisach staram się podawać ich lokalne nazwy, są jednak takie dania, przy których figurują jedynie nazwy polskie. Najczęściej chodzi tu o potrawy, które sam stworzyłem, inspirując się oryginalnymi daniami. Część z nich należy do naszego domowego kanonu kulinarnego. Choć wiem świetnie, że żyjemy w kraju ziemniaków, kapusty i jabłek, wiem, że jadać winno się przede wszystkim to, co dana ziemia rodzi, to wiem również, że w ponury listopadowy polski dzień tajskie curry jest najlepszym remedium na ból istnienia. Daje nadzieję, pieści mózg i obiecuje słońce. Takowych doznań życzę Wam jak najwięcej!

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

ID produktu: 1403616137
Tytuł: Fuzja smaków. Azja południowo-wschodnia
Autor: Makłowicz Robert
Wydawnictwo: Wysoki Zamek
Język wydania: polski
Język oryginału: polski
Liczba stron: 192
Numer wydania: I
Data premiery: 2023-10-11
Rok wydania: 2023
Data wydania: 2023-10-11
Forma: książka
Okładka: twarda
Wymiary produktu [mm]: 250 x 20 x 190
Indeks: 57743714
średnia 4,9
5
38
4
2
3
1
2
0
1
0
Oceń:
Dodając recenzję produktu, akceptujesz nasz Regulamin.
16 recenzji
Kolejność wyświetlania:
Od najbardziej wartościowych
Od najbardziej wartościowych
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najpopularniejszych
Od najwyższej oceny
Od najniższej oceny
5/5
20-10-2023 o godz 14:11 przez: Mariusz | Zweryfikowany zakup
Świetna książka, ciekawe przepisy, które można przygotować bez problemu w naszym kraju. Polecam.
Czy ta recenzja była przydatna? 2 0
4/5
07-12-2023 o godz 16:33 przez: Piotr Wiśniewski | Zweryfikowany zakup
Książka ładnie ilustrowany, z ciekawymi przepisami. Jednak nie jest ich dużo oraz brakuje przepisu na Massaman Curry, który mieliśmy nadzieję w niej znaleźć.
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
5/5
26-10-2023 o godz 18:09 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
ogólnie książka świetna, ale mogłoby być więcej zdjęć potraw :)
Czy ta recenzja była przydatna? 1 0
4/5
09-12-2023 o godz 09:48 przez: jolanta głowacka | Zweryfikowany zakup
Jestem mocno zawiedziona tą książką. Większość potraw nie ma zdjęć choć wg autora są one do odtworzenia w Polsce: "Wszystkie zamieszczone tu przepisy własnoręcznie przygotowałem, [...] przygotowałem je jeszcze raz w Krakowie, by mieć pewność, że da się je zrobić i u nas". Coś brakuje mi tego potwierdzenia w książce. Może się nie znam na zupkach azjatyckich ale większość wg składu wygląda na podobne, jakieś niuanse je różnią i trudno się zdecydować jaki przepis wykorzystać jak nie ma zdjęcia przecież. Plusem jest czytelny rozkład przepisu na stronie - składniki są w osobnej szpalcie, wypisane z duzymi odstępami. Książka nie zachęca do gotowania.
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
16-10-2023 o godz 15:49 przez: DP | Zweryfikowany zakup
Smakowite przepisy. mojej ulubionej kuchni azjatyckiej. Książka ładnie wydana .
Czy ta recenzja była przydatna? 0 2
5/5
25-04-2024 o godz 17:14 przez: Dorota | Zweryfikowany zakup
Przepisy w trakcie sprawdzania, dają radę! Mniam!
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
16-04-2024 o godz 10:31 przez: Sebastian | Zweryfikowany zakup
Świetna pozycja dla fanów kuchni wschodniej
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
23-10-2023 o godz 01:53 przez: Danuta Krzeska | Zweryfikowany zakup
Świetnie i przystępnie napisana książka
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
23-02-2024 o godz 22:41 przez: astra77 | Zweryfikowany zakup
Bardzo ładne wydanie. Ciekawe przepisy
Czy ta recenzja była przydatna? 0 0
5/5
29-12-2023 o godz 10:30 przez: Lucyna grycz | Zweryfikowany zakup
Dobra książka na prezent dla meza
Czy ta recenzja była przydatna? 0 1
5/5
01-12-2023 o godz 09:41 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
super polecam fajna publikacja
Czy ta recenzja była przydatna? 0 1
5/5
26-02-2024 o godz 14:49 przez: Marek | Zweryfikowany zakup
Jak zwykle ciekawe
Czy ta recenzja była przydatna? 0 1
5/5
15-12-2023 o godz 06:16 przez: Elżbieta Barańska | Zweryfikowany zakup
Fantastyczne
Czy ta recenzja była przydatna? 0 1
5/5
08-11-2023 o godz 19:21 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Polecam
Czy ta recenzja była przydatna? 0 1
5/5
15-11-2023 o godz 09:08 przez: anonymous | Zweryfikowany zakup
Super
Czy ta recenzja była przydatna? 0 1
5/5
20-10-2023 o godz 11:24 przez: Anonim | Zweryfikowany zakup
Super
Czy ta recenzja była przydatna? 0 1
Więcej recenzji
Prezentowane dane dotyczą zamówień dostarczanych i sprzedawanych przez empik.

Zobacz także

Inne z tego wydawnictwa Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej
4.5/5
29,17 zł
Promocja
27,03 zł  najniższa cena

39,90 zł  cena regularna

Klienci, których interesował ten produkt, oglądali też

Podobne do ostatnio oglądanego