Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.
Estragon to roślina wieloletnia. Wysokość około 120 cm. Jeśli nie chcemy połamania musimy zastosować podpory. Świeży albo suszony dodaje się do baraniny, drobiu, podrobów, sosów i jajek. Może też być użyty do kwaszenia ogórków.
Aromatyczna bylina uprawiana jest dla charakterystycznego smaku liści. Wysiew na przełomie marca i kwietnia do skrzynek pod osłony lub do gruntu od sierpnia do września. Przed wysiewem nasiona można włożyć do lodówki na okres 7 dni. Najlepiej kiełkują w temperaturze 20 - 25 *C wtedy wschody następują w ciągu 7 do 14 dni.
Rozsady na miejsca stałe sadzić w odstępach 40 do 50 cm, na stanowisku osłoniętym, nasłonecznionym. W pierwszym roku od wysiewu nasion liście estragonu można zbierać w sierpniu i wrześniu, w roku kolejnym zbiór jest możliwy od maja do sierpnia. Świeżych liści należy używać jako dodatek do sałatek, jako dekoracja lub składnik klasycznych sosów na przykład tatarskiego lub francuskiego. Należy unikać przyprawiania zbyt dużą ilością estragonu, a także nie gotować potraw zbyt długo, gdyż wydobędzie to jego gorzki smak.
Aby uzyskać maksimum smaku, należy go dodać do zupy i gulaszu w ciągu ostatnich 15 minut gotowania. Całą łodygę z liśćmi estragonu umieszczamy w butelce dobrej jakości białego octu winnego aby otrzymać ocet estragonowy, który polecany jest do dressingów oraz musztardy domowej roboty.
Estragon dopełnia smak ryb oraz skorupiaków. Pasuje do kurczaka, indyka, dziczyzny, cielęciny oraz do większości potraw z jajek. Dobrze smakują z estragonem: pory, ziemniaki, pomidory, marchewki, cebula, karczochy, szparagi, grzyby, kalafiory, brokuły, groszek, pietruszka, trybula, czosnek, szczypiorek, cytrusy, ryż oraz jęczmień. Posiekane liście (lub namoczony susz) są atrakcyjne i smaczne jako dodatek do majonezu, w sosie z masłem oraz francuskich dressingach. Zamrożony estragon, oraz przechowywany w occie jest lepszy smaku niż suszony.
Estragon można ścinać podczas całego okresu wegetacyjnego
ID produktu: | 1456149701 |
Nazwa: | Estragon 0,2g nasiona - WegAna |
Marka: | WegAna |
Producent: | WegAna |
Odmiana/gatunek | Estragon |
Rodzaj podłoża | gleba uniwersalna |
Stanowisko | słoneczne |
Trudność uprawy | łatwa |
Zestaw: | nie |
Gwarancja: | 12 miesięcy |
Numer katalogowy: | 5907745982699 |
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem Estragon 0,2g nasiona - WegAna
ESTRAGON 0,2g - WegAna Estragon to roślina wieloletnia. Wysokość około 120 cm. Jeśli nie chcemy połamania musimy zastosować podpory. Świeży albo suszony dodaje się do baraniny, drobiu, podrobów, ...