Każdy sprzedawca w empik.com jest przedsiębiorcą. Wszystkie obowiązki związane z umową sprzedaży ciążą na sprzedawcy.
Dodaj ten produkt do jednej z utworzonych przez Ciebie list i zachowaj go na później.
Sprawdź jak złożyć zamówienie krok po kroku.
Możesz też zadzwonić pod numer +48 22 462 72 50 nasi konsultanci pomogą Ci złożyć zamówienie.
Dlaczego warto?
Czarnuszka siewna (Nigella sativa)
Czarnuszka siewna (inaczej czarny kumin) jest drobną, jednoroczną rośliną zielną. Należy do rodziny Jaskrowatych (Ranunculaceae). Najlepiej rośnie w słońcu w ciepłym klimacie. Pozyskiwana z Egiptu, zachowuje idealne warunki do rozwoju. W Polsce jest uprawiana. Łodyga czarnuszki sięga 40 cm wysokości. Kwitnie od maja do września. Posiada białe, spiczaste płatki kwiatowe i ze względu na ozdobny wygląd, bywa uprawiana w ogrodach. Owoc zawiera niewielkie, czarne nasiona, których zbiór następuje we wrześniu. Jest rośliną znaną i cenioną od tysięcy lat. Nazywana „złotem faraonów”, bowiem według podań znaleziona została w grobowcu Tutanchamona. Występowała już w Asyrii, wspominana w Biblii, a jej właściwości wykorzystywane były przez Hipokratesa i greckiego lekarza Dioskuridesa. Starożytni Grecy i Rzymianie stosowali czarnuszkę do poprawy procesów trawiennych. Swoje tradycje ma także w Polsce, gdzie była stosowana jako przyprawa.
Związki czynne
Używanym surowcem roślinnym są nasiona. Stanowią źródło cennego oleju (w zawartości do 40%), białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów), alkaloidy, saponiny oraz olejek eteryczny (aż 2,5%). Olej z czarnuszki posiada niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) - omega-3 (linolenowy) omega-6 (linolowy, arachidonowy), omega-9 (erukowy, oleinowy). Natomiast olejek eteryczny z czarnuszki siewnej wykazuje zawartość m.in. tymochinonu i nigellonu (działając przeciwbakteryjnie). Wyizolowano także steroidy i flawonoidy, czyli przeciwutlenicze neutralizujące wolne rodniki. Czarnuszka jest również źródłem witamin i minerałów - witaminy E, beta-karotenu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i potasu.
Stosowanie
Naturalne nasiona mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, objawiając swe aromatyzujące i intensywne, smakowe właściwości. Jest lekko pikantna, korzenna. Stosowana jako całe nasiona bądź zmielone, pasuje z pieczywem, serami, twarogiem, jogurtem, omletami, konserwami, zupami, przetworami warzywnymi lub z mięsem (z miodem sprawdza się jako marynata) - daje wiele możliwości różnorodnych kompozycji. Możliwe jest również wypicie sproszkowanej jako herbaty lub wytłoczenie świeżego oleju. Według dostępnych badań, czarnuszka jest ustanowiona jako bezpieczny produkt ziołowy. Przeważnie stosuje się 2 g/dzień. Może służyć jako alternatywa dla pieprzu. Pochodzenie egipskie z certyfikowanego ekologicznego rolnictwa zapewnia surowiec najwyższej jakości. Gatunkiem jest pożądana czarnuszka siewna, a nie damasceńska. Jest to produkt oryginalny, bez domieszek, dobrze doczyszczony. 1 kg czarnuszki siewnej wystarcza na 3 miesiące stosowania. Zgodnie z publikacjami EFSA (Europejska Agencja do Spraw Bezpieczeństwa Żywności) ekstrakt z nasion czarnuszki siewnej, wykazuje działanie regulujące poziom cukru we krwi.
Skład: 100% nasion Bio Czarnuszki
Kraj pochodzenia: Egipt
ID produktu: | 1272302953 |
Nazwa: | BIO Czarnuszka Certyfikatowe Nasiona, Nigella sativa 250g A |
Producent: | Herbanordpol |
Kod producenta: | BIOczarnuszkaNas250G |
Pojemność g/ml: | 250 g |
ocen
Podziel się na Facebooku
Właśnie zrecenzowałem BIO Czarnuszka Certyfikatowe Nasiona, Nigella sativa 250g A
Dlaczego warto?Bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczoweNadaje ciekawy smak potraw,Nasiona Czarnuszki pochodzące z kontrolowanych i certyfikowanych ekologicznych plantacji w EgipcieWolne od ...